Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindig szomjas vagy, és nem tudod, miért?

Több ok is állhat a háttérben!
2022. March 29.

Egész nap tikkadtnak érzed magad, és lehetőleg mindig a kezed ügyében tartasz egy flaska vizet? Nem kizárt, hogy olyan magyarázata is lehet a folytonos szomjúságnak, amire nem is gondolnál.

Esetleg túl sósan étkezel? Ez az anyag a vizet kihajtja a sejtjeinkből, arra kényszerítvén a szervezetünket, hogy az minél több folyadékot raktározzon el. Ezért nem járunk sűrűn vécére, ha túl sok a só a testünkben. A víztől megfosztott sejtek olyan kémiai jelet küldenek az agynak, ami ivásra serkent – emiatt érezzük magunkat iszonyúan szomjasnak. Picit vegyünk vissza a sóbevitelből, és gondoskodjunk megfelelő vízfelvételről, hátha helyreáll az egyensúly.

A reggeli futás miatt volna? Ha többet izzadsz, értelemszerűen szomjasabb is leszel. Amikor valamilyen sporttevékenységet végzünk, akkor a verejtékezéssel távozik egy csomó folyadék is a testünkből. Pótolnunk kell a veszteséget, különben gyötörni fog a szomjúság. Hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, az nincs pontosan megszabva – de a szervezet tud jelezni, ha túl sok, vagy épp, hogy túl kevés a nedvesség a sejtjeinkben.

Ide kapcsolódik: Az éltető víz: testi-lelki harmóniánk kulcsa

Egyelőre még a napozás extrém hatásaitól nem kell tartanunk, de akár pillanatok alatt nyár lehet. Egyre többet tartózkodunk a szabadban – ez bizony idén is felkészülést fog igényelni. Akkor is kiszikkadhatunk, ha csak passzívan élvezzük a napsütéses órákat. Legyen kéznél egy kulacs víz, akkor is, ha csak heverészünk kint az erkélyen vagy kertben a nyugágyon.

Sajnos a kezdődő, egyes típusú cukorbetegség is járhat azzal, hogy nagyon megszomjazunk és extrém sokat rohangálunk pisilni, illetve a látásunk is elhomályosodik. Abban az esetben, ha mindhárom tünet egyszerre áll fenn, érdemes a doktorunkkal ellenőriztetni a vércukrunkat. A tikkadtság érzése még a szomjbetegség nevű diabetes insipidus esetén is jelentkezhet – ezt szintén jó, ha orvos által zárjuk ki.

Szintén nem kellemes a szájszárazság vagy nyálhiány állapota sem: a xerostomia viszonylag ritka dolog, ám érdemes foglalkozni vele. Erről akkor van szó, ha a nyálmirigyünk kevés váladékot termel, és hogy ezt a tikkadt érzést leküzdjük, jól meghúzzuk a vizespoharat. Ellenben ha állandósul ez a fura megtapasztalás, akkor jobban tesszük, ha felkeressük az orvosunkat. Bizonyos gyógyszerek is kiszikkaszthatják a szájunkat: antihisztaminok, antidepresszánsok és magas vérnyomás elleni vízhajtók mellékhatása szokott általában ez lenni.

Még egyébként vérszegénység is állhat a háttérben – a kifogástalan működésünk alapja az, hogy egészséges vörösvérsejtek keringenek a testünk minden szegletében. Maga a vérszegénység nem okoz túlzott szomjúságot, ám ha komolyodik a helyzet, akkor e mellé a tünet mellé feljön a kábultság és az izzadás is.

Az is megeshet, hogy nem figyelted meg pontosan, hogy mennyi pohár vizet ittál. Simán lehet, hogy csak kevesebb csúszott le, mint amire szükséged van, és emiatt tört rád a szomjúság. Egy olyan szabályra érdemes ügyelni, miszerint minden étkezéskor húzzunk le egy pohárral, illetve az étkezések közt kettővel. Akár még a telefonunkon is beállíthatunk emlékeztetőt arra, hogy legalább kétóránként kortyoljunk.

Erről is hallottál esetleg?

Béka nő a hasadban?! Milyen jele van annak, ha túl sok vizet iszol?

Perzsa
Forrás: thehealthy.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 trükk, hogy több folyadékot vigyünk be

5 trükk, hogy több folyadékot vigyünk be

Vedd rá magad arra a napi 2-2,5 literre.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!