Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Növényi alapú étrenddel a cukorbetegség ellen

2019. August 7.

A „plant based”, azaz növényi alapú étrend nem csupán igen divatos mostanában az egészségesen, tudatosan táplálkozók körében, hanem számos bizonyítottan pozitív élettani hatással is bír. 

A növényi alapú étrend akár 23%-kal is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét egy friss tanulmány szerint. A diabétesz ezen fajtájának kialakulásáért ugyanis a legtöbb esetben az étrendünk felelős, azaz ha megreformáljuk a táplálkozásunkat, azzal máris rengeteget tettünk azért, hogy elkerüljük ezt a betegséget. Az utóbbi években számtalan tanulmányt publikáltak, amelyek szerint a többségében növényi alapú ételeket fogyasztó emberek esetében jelentősen csökkent a cukorbetegség esélye. De mi lehet ennek az oka?

A növényi alapú étrend rendkívül tág fogalom, ezért egy-egy felmérés során nehéz meghatározni, hogy az adott konkrét esetben mit is takar pontosan, vagyis milyen élelmiszereket fogyaszt az, aki így étkezik. A jelenleg tárgyalt tanulmányban nem a kizárólagosan növényi alapú étrenden élőkről van szó, hanem azokról, akik többségében növényi alapú élelmiszereket fogyasztanak, például zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, gabonaféléket és hüvelyeseket. Az adatok szerint minél szigorúbban tartja magát valaki a növényi étrendhez, annál kisebb lesz a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye. Ennek oka ott keresendő, hogy a növényi alapú ételek jobban szabályozzák a szervezet inzulinszintjét és a vérnyomást. Illetve ugyanezek az ételek segíthetnek elkerülni az elhízást és a gyulladásokat is. 

Végletekbe nem szükséges bocsátkoznunk, ám ha táplálkozásunkban eltoljuk az arányokat a növényi élelmiszerek felé, melléjük pedig kis mennyiségű, jó minőségű, válogatott húsféléket fogyasztunk, máris rengeteget tettünk egészségünkért. 

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

8 fontos tény a paleo étrendről

8 fontos tény a paleo étrendről

Mielőtt belevágnánk, néhány dolgot érdemes tudni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!