Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Segíthet-e a vegán étrend megszabadulni a hasi zsírtól?

2019. július 16.

Legtöbben nem fogyási célból térnek át a vegán étrendre, hanem állatvédelmi és környezettudatossági okokból, illetve egyszerűen azért, mert szervezetük nem tolerálja jól az állati eredetű táplálékokat. Mégis érdemes megnézni, hogy direkt súlyvesztésre alkalmas-e a növényi alapokon nyugvó táplálkozási mód.

 

Általános előnyök 

Valójában az ok másodlagos: mindegy, milyen indíttatásból kezdünk el vegánul táplálkozni, pozitív egészségügyi hozadékokat biztosan fogunk tapasztalni. Ha kiiktatjuk étkezésünkből az állati eredetű táplálékot, azzal minimalizáljuk a telített zsírok fogyasztását is, ez pedig rendkívül előnyös szívünk egészsége szempontjából. A vegán étrend ezen túl igen gazdag rostanyagokban, hiszen a fő élelemforrások, azaz a gyümölcsök, zöldségek, magok, hüvelyesek és gabonafélék mind-mind rostdúsak. A rostanyagoktól jóllakottnak érezzük magunkat, csökkentik a vércukorszintünket, valamint javítják az emésztésünket.

 

Számolhatunk tápanyaghiánnyal?

A sok pozitívum mellett nem hanyagolható el ez a kérdés sem. Vegán étrend esetén különösen figyelni kell arra, hogy szervezetünk minden kulcsfontosságú tápanyaghoz hozzájusson. Vas, B12-vitamin, cink, kalcium és omega-3 zsírsav – hogy csak párat említsünk: folyamatosan ügyelni kell szervezetünk ellátottságára, valamint a hiánybetegségek kialakulásának megelőzésére. Jó hír, hogy megfelelően megtervezett étrenddel nagy részük természetes módon, a bevitt táplálékokkal pótolható.

 

Fogyaszt?

A vegán étrend a fogyásban is segíthet, ám ebben az esetben még jobban oda kell figyelnünk az előző pontban leírtakra. Ha az eleve alacsony kalóriabevitel miatt nem jutunk megfelelő tápanyagokhoz, a mérleg akár nagyobb számot is mutathat, mint a diéta megkezdése előtt. Ha valaki vegán, de fogyni szeretne (vagy épp ezért dönt az életmódváltás mellett), óvatosnak kell lennie: fontos, hogy elegendő fehérjéhez jusson, és emellett elkerülje a túl sok feldolgozott szénhidrátot.

 

Ha nem szeretnénk teljesen áttérni a vegán étrendre, ám mégis fogyni szeretnénk, akkor szorítsuk vissza a feldolgozott ételek fogyasztását, és pótoljuk több zöldségfélével az így kihagyott fogásokat. Vagy egyszerűen váltsuk ki az állati eredetű fehérje egy részét növényi eredetűre – mi is egészségesebbek leszünk, és a környezetünkért is sokat tehetünk. 

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezek a legvegánbarátabb városok

Ezek a legvegánbarátabb városok

Európai és amerikai nagyvárosok is szerepelnek a listán
A vegánok tovább élnek

A vegánok tovább élnek

Ez derült ki a legújabb kutatásból

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.