Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

5 trükk, hogy több folyadékot vigyünk be

Vedd rá magad arra a napi 2-2,5 literre.
2018. August 3.

Sokszor írtunk már a megfelelő folyadékbevitel fontosságáról – főleg a meleg évszakokban. De arról kevesebbet beszéltünk, hogy hogyan lehet rávenni magunkat arra, hogy legyűrjük azt a soknak tűnő vízmennyiséget. Persze, ha már egyszer belelendültünk, nem tűnik soknak a 2-2,5 liter. Ekkor meg azzal kell vigyáznunk, hogy nem mossuk túl a szervezetünket.

Milyen trükköket érdemes bevetni, hogy növeljük a folyadékbevitelt?

1.A palack

Vegyünk egy egyliteres innivalót, majd ennek a palackját használjuk mérceként. Ha ilyenből iszunk, akkor kevesebbszer kell abbahagyni a teendőinket, hogy újra megtöltsük (mint a fél literes vagy az annál kisebb kiszerelések esetében). Mindig ott lesz karnyújtásnyira a korty innivaló, és elég például ebédszünetben újra tölteni – akkorra már ugye elfogyott az az 1 liter, jöhet a másik 1.

Jó ötlet még a 1,5, vagy akár 2 literes is, de az már nagyobb, nem fér bele minden táskába, kézbe cipelgetni meg nem olyan komfortos. Ezzel egyébként környezetkímélők vagyunk, hiszen ugyanazt a palackot használjuk fel minden iváshoz. (Ne feledjük, hogy ezt a palackot is időnként ki kell selejtezni, hiszen minimális baktériumok kerülhetnek rá a sok használattól).

Ha még környezettudatosabbak akarunk lenni, szerezzünk be egy kulacsot. Annyi félét kapni manapság, hogy biztosan találunk kedvünkre valót. Itt is keressük a fél literesnél nagyobbakat, és ne felejtsük el mindig magunkkal vinni.

2.Állítsunk be időzítőt

A telefonunkon állítsunk be rendszeres emlékeztetőt, hogy itt az ideje inni néhány kortyot. A sűrű hétköznapokon, főleg egy rohanósabb napon, a sok-sok teendő mellett gyakran elfelejtünk inni – és enni is. Ezért jó az emlékeztető, mert ránk szól, és arra az egy percre bátran elszakadhatunk a dolgunktól.

Egyébként erre alkalmazások is vannak már, nézz szét a store-ban.

3.Jelöljünk ki célokat

A palackon. Húzzunk strigulákat, hogy meddig kell eljutnunk az ivással. Az első lehet 9, amikor beérünk az irodába. Majd óránként, egészen ebédidőig, amikor is eszünk, és újra töltünk. A cél az legyen, hogy elérjük a vonalat az adott időig. Ha túlmegyünk, akkor gratulálhatunk is magunknak.

4.Jutalmazás (és büntetés)

A kisebb célokból legyenek nagyobbak. Megvan a napi 2 liter? Szuper! Érjük el, hogy a hét minden napján meglegyen. Ha ez is megvan, megérdemlünk egy kis jutalmat. Legyen az bármi, amit szeretünk: egy süti, egy fagyi, elmenni egy arckezelésre, megnézni egy jó filmet, bármi. Viszont a büntetésnek is meg kell lennie, ha nem teljesítettük a célt: nincs süti, nincs fagyi, nem filmezünk, és a kozmetikust sem látogatjuk meg.

Teremthetünk egyéb versenyhelyzetet is azzal, hogy kihívjuk saját magunkat: ebédidőig 1,25 l. Ha ez megvan, gratuláció és jutalom. Versenyezzünk az idővel is, nézzük, az adott napon mikor lesz meg a 2 liter. Ha megdöntöttük a rekordot, jár a jutalom.

5.Figyeljünk az étkezésre is

Sok folyadékot nyerhetünk ki a magas víztartalmú zöldségekből és gyümölcsökből is. Ezek inkább csak apró támogatók, de ha a reggeli szendvics mellé eszünk egy nagy, érett, piros paradicsomot, már beljebb vagyunk (ez az egyik legmagasabb folyadéktartalmú étel). Az uborka, a zeller, a spenót, az eper, a görögdinnye, a grapefruit mind-mind segítenek ilyenkor.

Emellett ugye a zöldségeknek és a gyümölcsöknek magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma is, tehát nem csak a folyadékuk előnyös számunkra. Jó trükk, ha velük ízesítjük a vizet, mert az akkor nem lesz „ízetlen” vagy „unalmas”.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Igyunk gyümölccsel ízesített vizeket

Igyunk gyümölccsel ízesített vizeket

Íme néhány recept, hogy te is elkészíthesd a sajátod!
A szép bőr titka a rendszeres vízfogyasztás

A szép bőr titka a rendszeres vízfogyasztás

Reese Witherspoon, amerikai színésznő a naptejre és a megfelelő mennyiségű, rendszeres vízfogyasztásra esküszik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!