Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Olívaolajjal főzni? Ne dőlj be minden mítosznak!

2022. április 30.

Még mindig tartja magát az az általánosan elfogadott nézet, hogy olívaolajban nem lehet főzni-sütni, vagyis pontosabban fogalmazva „szörnyűséges” dolgok történnek, ha az olívaolajat túlzottan felmelegítjük. Ezt legtöbbször azzal magyarázzák, hogy az olívaolajnál, különösen az extra szűz fajtánál nagyon alacsony az a hőmérséklet más fajtákhoz képest, amelyre felhevítve az olaj füstölni kezd. Így ha az olívaolajat túlságosan felmelegítjük, eltűnnek előnyös tulajdonságai, vagy akár káros vegyületek is képződhetnek az olajban.

 

Tipp: Miért olyan drága az olívaolaj?

 

Éppen emiatt sokan inkább repceolajat, napraforgóolajat használnak abban a hiszemben, hogy olcsóbb, semleges ízű és jobban bírja a magas hőmérsékletet. Az ár valóban tény, ám egy újabb elemzés szerint viszont a hőmérséklettel kapcsolatos feltételezés az olívaolajjal kapcsolatban téves, mert mindenki csak a füstölési pontot veszi figyelembe, és nem vizsgálnak más bizonyítékokat. 

 

Akkor most az olívaolaj is jól bírja a magas hőmérsékletet?

Ha jó minőségű extra szűz olívaolajunk van, amit nem kevertek más fajtákkal, igen, mert a legjobb minőségű olívaolajak füstölési pontja 205 fok környékén van. Emiatt az olívaolaj hevítve éppenséggel jobban megőrzi a benne található vitaminokat és hasznos anyagokat, mint a többi növényi olaj. 

 

Még több olívaolaj: 

Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!