Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád
Mutatjuk!
Védi a fa felületeket
A fából készült konyhai eszközöket – mint például a vágódeszkát vagy egyes müzlis tálakat – mindig kézzel érdemes elmosni. Hogy megelőzd a kiszáradásukat vagy esetleges repedéseiket, időnként kezeld le őket egy vékony réteg olívaolajjal! Adj nekik kb. 5 percet, hogy magukba szívják, aztán egy puha kendővel töröld le a felesleget!
Le a ragacsokkal!
Ha olyan recepttel dolgoztál, amihez ragacsos dolgokat kellett kimérni – mondjuk mézet, mogyoróvajat vagy mustárt –, a művelet végén löttyints egy pici olajat a mérőedényedbe! Oldani fogja a maradékot, és könnyebb lesz elmosogatni.
Rozsdamentes acél
Egy puha rongy segítségével kend át a rozsdamentes acél eszközeidet! Így sokkal fényesebbek, patinásabbak lesznek, kevésbé látszanak rajtuk a vízcseppek, és védve lesznek a korrodálódástól.
Le a mattulással!
Az ezüst evőeszközök idővel hajlamosak bemattulni, de ha lekezeled őket olívával, tovább maradnak fényesek. Egy pici olaj egy sima rongyra, áttöröl és kész is! Ez lassítja majd az oxidációs folyamatokat.
Le a címkékkel!
Ha te is szereted az üvegeket újrahasznosítani, de zavarnak a falukon maradt címkeragacsok, önts rájuk pár csepp olajat, és hagyd úgy 15 percre! Utána sokkal könnyebben lejönnek majd. Ez ugyanúgy működik műanyag felületeken is.