Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó:123 RF

Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

Az olívaolaj előnyeit biztosan ismered, már ami a főzést illeti. De gondoltad volna, hogy egy csomó minden másban is jeleskedik?
2021. April 14.

Mutatjuk!

Védi a fa felületeket

A fából készült konyhai eszközöket – mint például a vágódeszkát vagy egyes müzlis tálakat – mindig kézzel érdemes elmosni. Hogy megelőzd a kiszáradásukat vagy esetleges repedéseiket, időnként kezeld le őket egy vékony réteg olívaolajjal! Adj nekik kb. 5 percet, hogy magukba szívják, aztán egy puha kendővel töröld le a felesleget! 

Le a ragacsokkal! 

Ha olyan recepttel dolgoztál, amihez ragacsos dolgokat kellett kimérni – mondjuk mézet, mogyoróvajat vagy mustárt –, a művelet végén löttyints egy pici olajat a mérőedényedbe! Oldani fogja a maradékot, és könnyebb lesz elmosogatni.

Rozsdamentes acél

Egy puha rongy segítségével kend át a rozsdamentes acél eszközeidet! Így sokkal fényesebbek, patinásabbak lesznek, kevésbé látszanak rajtuk a vízcseppek, és védve lesznek a korrodálódástól. 

Le a mattulással!

Az ezüst evőeszközök idővel hajlamosak bemattulni, de ha lekezeled őket olívával, tovább maradnak fényesek. Egy pici olaj egy sima rongyra, áttöröl és kész is! Ez lassítja majd az oxidációs folyamatokat. 

Le a címkékkel!

Ha te is szereted az üvegeket újrahasznosítani, de zavarnak a falukon maradt címkeragacsok, önts rájuk pár csepp olajat, és hagyd úgy 15 percre! Utána sokkal könnyebben lejönnek majd. Ez ugyanúgy működik műanyag felületeken is. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!