Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Oszlassunk el három tévhitet a fertőtlenítéssel kapcsolatban!

2021. February 24.

A 2020-as évben a fertőtlenítés fontosabbá vált, mint valaha. Sokan próbáltunk ki újfajta fertőtlenítőszereket, és használtuk olyan tárgyakon, felületeken is, amelyeken eddig sosem. Bármennyire is belejöttünk, mégis széles körben él a fertőtlenítéssel kapcsolatban három olyan tévhit, amit érdemes eloszlatni.

 

1. A takarítás és a fertőtlenítés egy és ugyanaz

Egyáltalán nem! Egyszerűbb talán elfogadni, hogy a takarítás nem fertőtlenítés, de fordítva is így van: a fertőtlenítés sem jelent takarítást, hanem inkább egy adott folyamat első és második lépcsőjeként írhatnánk le a két fogalmat. A takarítás definíciója szerint eltávolítjuk a kórokozókat, a fertőtlenítéssel pedig elpusztítjuk azokat. Azzal viszont, hogy a kórokozókat elpusztítottuk, még nem feltétlenül tisztítottunk meg egy adott felületet a szennyeződésektől. Tehát a legjobb először megpucolni a tárgyakat, felületeket, majd ezután fertőtleníteni.

 

2. A fertőtlenítőszer rögtön megöli a kórokozókat

Sajnos naiv dolog azt hinni, hogy csak lespriccelünk valamit egy fertőtlenítőszerrel, és a kórokozók hipp-hopp ki is „nyiffannak”. Ha rögtön letöröljük a fertőtlenítőszert, akkor nem hagyunk időt hatni. Erre a várakozási időre minden szernél szükség van, még a hipónak is kell 10 perc, hogy elpusztítsa a kórokozókat. Tehát ne legyünk lusták elolvasni a tisztítószer leírását, és tartsuk is be az ajánlott időtartamot.

 

3. A fertőtlenítés tartós védelmet jelent

Ha követjük az utasításokat, a különböző fertőtlenítőszerek a kórokozók 99,9%-át el fogják pusztítani. De ha a takarítás után jön hozzánk egy beteg vendég, és ráadásul végig is tapogat mindent a lakásunkban, akkor azokon a felületeken újra ott lesznek a bacik és vírusok. Tehát ezek a szerek ugyan eltüntetik a nemkívánatos kórokozókat, ám nem képeznek varázslatos védőpajzsot, azaz rendszeresen kell fertőtlenítünk.

 

Forrás: the kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!