Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Kell-e a megvásárolt élelmiszereket fertőtleníteni a koronavírus idején?

2020. április 8.

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az életünket. Egyre többen már csak maszkban hagyjuk el a házat, és úgy tűnik, hogy odafigyelünk a social distancingre, azaz a megfelelő távolságtartásra is. Ami viszont a legfontosabb, hogy egyre többen kezdtünk el tudatosan odafigyelni a személyes higiénia alapjára, a kézmosásra és kézfertőtlenítésre is. De mi a helyzet a megvásárolt élelmiszerekkel, hiszen bevásárolni a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozás idején is kell. Az elmúlt hetekben ezért sokunkban felmerülhetett a kérdés: szükséges-e az élelmiszerek fertőtlenítése, ha azokat dobozban vagy csomagolt állapotban vásároltuk meg. Mi a helyzet a friss zöldségekkel vagy a gyümölcsökkel? Na és a postai küldeményekkel, dobozokkal, levelekkel? Az angol Metro online magazin ezen kérdések megválaszolásához segítségül hívta a Liverpool Hope Egyetem biológiára szakosodott adjunktusát, Dr. Perpetua Emeagit.

A postai küldemények fertőzőbbek, mint az élelmiszerek

Doktor Emeagi szerint a postai levelek vagy csomagok esetében érdemes fokozottan odafigyelni a higiéniéra, hiszen egy-egy küldemény sok emberen megy keresztül, amíg elér a címzetthez. Arról nem is beszélve, hogy mostanra már bizonyított tény, hogy a műanyagon és kartondobozokon akár napokig is megélnek a különböző kórokozók. Éppen ezért a levelek és csomagok átvétel után ne kerüljenek a konyhapultra, étkezőasztalra. A csomagolástól a lehető leghamarabb szabaduljunk meg, utána pedig alaposan mossunk kezet.

Érdekes módon a bolti árukkal más a helyzet, a doktornő szerint a boltban vásárolt termékek csomagolásáról csak nagyon kis eséllyel kapható el a koronavírus. A legnagyobb rizikófaktor, ami jelentősen növeli a fertőzés veszélyét az nem más, mint maga a vásárlás. Ezért kiváltképpen fontos, hogy a két méter távolság betartása ne csak az utcán, hanem zárt helyeken is megtörténjen. A boltban vásárolva és a sorbaálláskor figyeljük a padlóra helyezett jelöléseket, és próbáljuk meg tartani az előírt várakozási távolságokat.

A kézmosásnál semmi nem fontosabb

A szakértő szerint a boltokban a kritikus pontok továbbra is a bevásárlókosarak fülei, a bevásárlókocsik fogója, a zöldség- és gyümölcsmérlegek, valamint az önkiszolgáló kasszák. Ezek azok a helyek, ahol a legnagyobb valószínűséggel jelenhetnek meg a kórokozók. Ezért fontos, hogy bevásárlás közben koszos kézzel ne érjünk az arcunkhoz, hazaérkezés után pedig az első dolgunk a kézmosás és kézfertőtlenítés legyen. Doktor Emeagi ugyanakkor azt javasolja, hogy a biztonság kedvéért a megvásárolt áruk elrakása után, és természetesen minden evés előtt is iktassunk be egy alapos kézmosást.

Saját megnyugvásunk érdekében természetesen áttörölhetjük egy fertőtlenítő hatású kendővel a megvásárolt árut, azonban ezt csak a becsomagolt termékeknél tegyük meg. Ami a friss zöldségeket és gyümölcsöket illeti, semmi esetre se használjunk rajtuk fertőtlenítőt, de még szappant se. Ezek tisztítására továbbra is a bő, hideg vizes átöblítés a legjobb módszer. Ne feledjük viszont, hogy az élelmiszerek fertőtlenítése helyett érdemes nagyobb figyelmet fordítani a postai küldemények megfelelő dezinfektálására.

A cikk forrása: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyümölcs és zöldségmosási 1x1

Gyümölcs és zöldségmosási 1x1

Vajon a mosás tényleg segít?
7 dolog, amit a sóval tisztíthatunk

7 dolog, amit a sóval tisztíthatunk

A tisztítóguru, Debbie Sardone tippjei.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.