Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Műanyag vagy fa vágódeszkát válasszunk?

2019. July 30.

Pár masszív, strapabíró vágódeszka minden konyha alapfelszereltségéhez hozzátartozik. Igen ám, de milyet válasszunk? Fát vagy jó minőségű műanyagot? A kérdés egyértelműen nem dönthető el, azonban mindkét típus mellett felhozhatók a gyakorlati használattal összefüggő érvek, ezek alapján érdemes kiválasztani a számunkra megfelelőbbet.

 

A műanyag vágódeszka előnyei

A műanyag vágódeszkák könnyebben rendben tarthatóak, a fából készülteket viszont alaposabban kell fertőtleníteni és tisztítani. Ezért tilos több országban a fa vágódeszkák éttermi használata. Ráadásul tisztításuk nem csak a fertőtlenítés miatt macerásabb, hanem azért is, mert amíg a műanyag vágódeszkákat nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe, a fa eszközök esetén sokszor csak a kézi mosást javasolt. 

 

A fát sem kell leírni, szintén vannak előnyös tulajdonságai 

Azért léteznek előnyök is, csak hogy nehezebb legyen a döntés. A baktériumokkal folytatott harc kérdése még nem lefutott, hiszen egy kisebb háztartásban nyugodtan sor kerülhet a rendszeres és alapos tisztításra. És hozzá kell tenni, hogy a műanyag deszkák könnyebben sérülnek, a késsel okozott apró vágatokban, karcokban pedig békésen eléldegélnek a különböző kórokozók. 

Összességében a fa strapabíróbb a műanyagnál, és nehezebb is használat közben késsel megsérteni, ezért nem egyértelmű, hogy az egészségügyi szempontokat figyelembe véve végső soron melyik ajánlható inkább.

 

Hogyan tisztítsuk?

A műanyag deszkákat a legpraktikusabb mosogatógépben tisztára mosni. Fa vágódeszka esetén jó módszer, ha alaposan bedörzsöljük sóval, majd forró, szappanos vízzel elmossuk. Arra viszont figyelnünk kell, hogy teljesen szárazan tegyük csak el őket a szekrénybe, illetve időnként érdemes bekenni speciális olajjal is.

Ha ezek után még mindig bizonytalankodunk, érdemes egy további véleményt is meghallgatni: egy amerikai élelmiszerbiztonsági szakértő szerint a húsokhoz műanyagot, a zöldségekhez, gyümölcsökhöz, kenyérhez és sajthoz pedig fa vágódeszkát jobb használni.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!