Ezeket az alapanyagokat sose dobd be a turmixgépbe!
2020. November 4.A turmixgép igazán sokoldalú segítség a konyhánkban, készíthetünk vele többek közt krémleveseket, mártogatósokat vagy akár reggeli smoothie-kat is. Ám vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek egyáltalán nem valók a turmixgépbe. És hogy melyek ezek? Mutatjuk.
Szobahőmérsékletű leveles zöldségek
Ha rostokban gazdag leveles zöldséget teszünk a turmixgépbe, akkor gyors bebarnulást tapasztalhatunk. A kellemetlen látványt megelőzhetjük azzal, ha turmixolás előtt 5 percen át jegeljük a leveleket.
Egyéb magas rosttartalmú ételek
Nemcsak a leveles zöldségek „csúnyulnak meg” a turmixgépben, hanem például a nyers brokkoli is. Szárát „cérnaszálakká” alakítja a turmixgép, ami minden, csak nem étvágygerjesztő.
Keményre fagyott gyümölcsök
Sokan szeretjük a gyümölcsökből készített smoothie-kat, hiszen amilyen egyszerűen összedobhatók, annyira finomak is. Ha viszont a kőkeményre fagyott gyümölcsöket próbáljuk leturmixolni, furcsán darabos lesz az eredmény. Hagyjuk a fagyasztott gyümölcsöket előbb a hűtőszekrényben legalább egy kicsit kiolvadni.
Olajos magvak és diófélék
Az igazán kemény diók és magvak vagy meghajlítják a turmix késeit, vagy csak a gép motorja nem elég erős ahhoz, hogy megbirkózzon velük. Az eredmény ragacsos massza lesz, nem véletlenül külön konyhai gép a daráló, a kemény magvaknak abban a helyük.
Erős ízű vagy szagú ételek
A különösen erős aromájú élelmiszerek, például a fokhagyma vagy a csili kikezdhetik a turmixgép műanyag tömítéseit, és furcsa ízt adhatnak a később belekerülő ételeknek.
Túl sok vagy túl kevés folyadék
Ha már járatjuk a gépet, és szeretnénk a tartalmához még egy kis vizet vagy egyéb folyadékot hozzáadni, tegyük mindig lassan, fokozatosan, hogy ne fröcsögjön ki. Ügyeljünk az arányokra is!
Bármilyen csontot tartalmazó élelmiszer
Persze senkinek sem jut eszébe komplett, csontos csirkecombokat beleállítani a turmixgépbe, de még a szálkákra is ügyelnünk kell – kis csont is árthat.
Húsok
Sajnos nem helyettesíti a húsdarálót, a turmixolt húsnak teljesen más lesz az állaga, mint a darált verziónak.
Aszalt paradicsom
Az aszalt paradicsomtól a legtöbb turmixgép megszorul, csak a legnagyobb teljesítményűek tudnak megbirkózni vele.
Burgonya
A krumpli magas keményítő-tartalma miatt nem turmixolható jól, véletlenül se próbáljunk turmixgépben pürét készíteni, nyúlós lesz az állaga.
Forrás: Reader’s Digest