Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Miért annyira drága az olívaolaj?

2021. November 26.

Az olívaolaj az egyik legegészségesebb olajféle. Használhatjuk főzéshez, az extra szűz fajta pedig a legegyszerűbb zöldsalátát is feldobja, ráadásul bizonyos ételekben helyettesítheti a vajat is. Gyulladáscsökkentő hatású élelmiszer, ami magas egyszeresen telítetlen zsírtartalma révén segít egészségünk megőrzésében. 

A boltok polcain széles olajválasztékkal találkozhatunk. Vannak egészen különleges és drága fajták, ezek egyik csoportja egyértelműen luxustermék, például aranypelyhet is tartalmazhat. A másik csoportba pedig azok az olajak tartoznak, amelyek azért drágák, mert kisipari körülmények között, bio és ősi módszerekkel készülnek. Palackjuk akár több tízezer forint is lehet. 

De miért drágább a legolcsóbb – nem kézműves, nem luxus – olívaolaj is például a nálunk legelterjedtebb napraforgóolajhoz képest? 

 

Témába vág: Az olívaolajjal takaríthatsz is! 

 

A legtöbb olívaolajat Spanyolországban, Görögországban, Olaszországban, Törökországban, Tunéziában és Marokkóban készítik. Tehát amíg a mediterrán országokból a boltok polcaira kerül, összeadódik a vám és a szállítási költség, ez az összeg pedig rögtön megdobja az eladási árat. 

Egy kilogrammnyi hidegen préselt olívaolaj előállításához 9-11 kiló olívára van szükség. Az olíva termesztése maga is munkaigényesebb több más haszonnövényhez képest. Az olajfa gondozása nem is annyira problémás, de a betakarítása már igen. A legtöbb helyen ez ma is kézzel történik, mert az olajfa olyan sziklás hegyoldalakat kedvel leginkább, ahová nehéz gépekkel odaférkőzni.

Így már érthetőbbé válik, hogy miért kérik meg az olcsóbb olívaolajoknak is az árát, és miért számítanak a jobb minőségű, de még nem luxusfajták kimondottan drágának.

 

Ez is érdekelhet: 

Tegyünk rendet az olajok között! A pálmazsírtól az olíváig kalandoztunk

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

Meglepő, de sokkal több mindenre használhatod az olívaolajat, mint gondolnád

Az olívaolaj előnyeit biztosan ismered, már ami a főzést illeti. De gondoltad volna, hogy egy csomó minden másban is jeleskedik?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!