Mindent a feta sajtról
2020. August 17.Egyszerre karakteres és sós, de mindezt úgy teszi, hogy egyáltalán nem nyomja el az étel többi ízét. Sőt, inkább kiemeli. Így hát nem csoda, ahogy annyian szeretik a fetát, mi például egy jó kis frissítő görög salátát el sem tudnánk képzelni nélküle. Ha valaki még csak most ismerkedne vele, annak jöjjenek a legfontosabb feta-tudnivalók.
De mi is pontosan a feta sajt?
A tradicionális görög feta puha, ám mégis kissé morzsálódó állagú sajtfajta. Juhtejből készítik, sós lében pácolják. A pácolás során nyeri el végleges jellegét, minél hosszabb ideig pácolódik ugyanis a sajt, annál csípősebb és sósabb lesz, állaga pedig szilárdabbá válik. Fehér színű, apró lyukak borítják. A hagyományos tehéntejből készült sajtokkal szemben kétszeres zsírtartalommal bír. A modern szabványoknak megfelelő feta a juhtej mellett akár 30% kecsketejet is tartalmazhat. Mégis alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, mint az érett sajtoknak, például a cheddarnak vagy parmezánnak, valamint több kalciumot és B-vitamint tartalmaz a lágy sajtoknál, többek közt a ricottánál vagy a cottage cheese-nél.
Hogyan készül?
Annyira kedvelt Görögországban, hogy csak kifejezetten keveset exportálnak belőle. Sok feta készül viszont Olaszországban, Dániában, Németországban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban. Gyakori, hogy tehéntejből vagy zsírszegény tejből állítják elő, de így nem tekinthető autentikusnak. Ebben a formában zsírszegényebb az eredeti sajtnál. Görögországban a klasszikus elkészítési eljárás során oltót és kazeint adnak a pasztőrözött vagy nyers juhtejhez, illetve a juh- és kecsketej keverékéhez. Amint a tej elkezd sűrűsödni, formákba töltik, kipréselik belőle a felesleges nedvességet, ezután kisebb darabokra vágják, majd sózzák. Ezt követi két nap szárítás, mielőtt a sós páclébe kerülne a sajt, ahol aztán legalább egy hétig, de néha hónapokig is érlelik.
Mire használhatjuk?
A feta jól morzsolódik, ezért szórhatunk belőle a salátánkhoz vagy salátánkra, de akár a mozzarella alternatívájaként is szolgálhat pizzákon és lepénykenyereken. Ha hideg ételekhez, például előételekhez, snackekhez használjuk, várjuk meg, amíg a hűtőből kivéve eléri a szobahőmérsékletet, hiszen így lesz a legfinomabb. Főtt ételekhez adva a feta lágyabbá válik, ám nem olvad meg, így érdekes textúrát és ízt adhat egyben sült és rakott ételeknek, valamint quiche jellegű sós pitéknek.
Hogyan tároljuk?
Nem megfelelő tárolás esetén sajtunk gyorsan kiszáradhat és megsavanyodhat. Saját páclevében viszont hónapokig eláll. Ha a csomagolás felbontását követően véletlenül kiöntjük a páclevet, könnyen pótolhatjuk: 1 csésze (2,5 dl) vízhez adjunk 1 teáskanál sót, majd ebben a keverékben tegyük el a fetát.
Forrás: The Spruce Eats