Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Sajtból van a Hold! Ha te is szereted az illatos-aromás sajtokat, ebből az 5 könnyen beszerezhető fajtából mindig tarts otthon

2020. január 27.

Az egyik legjobb dolog fogni egy szép nagy vágódeszkát, pakolni rá gyümölcsöket, mézet, diót vagy fügelekvárt és persze minél többféle sajtot csinos kockákra, hasábokra vágva, tálkákba kanalazva. Jöhet hozzá puha bagett, jófajta vaj és egy pohár bor – ezt nevezzük mi különleges vacsorának! Na jó, de mi van akkor, ha épp sem idő, sem pedig alkalom csodás sajttálakat alkotni? Akkor is legyen otthon pár ízletes sajtféleség a trappistán túl, a reggelitől egészen a vacsoráig jó szolgálatot fognak tenni. Nem is beszélve arról, hogy mennyire feldobják a hétköznapi étkezéseket!

 

1. Parmezán 

Sokan hivatkoznak arra, hogy egy jó parmezán nagyon drága, épp ezért sosem vásárolnak otthonra. Valóban borsos az ára, ám egy darabka hosszú ideig kitart, és ha jól tároljuk, attól sem kell félnünk, hogy megpenészedik. Parmezánra igenis szükség van: a legegyszerűbb szószos tésztaételeket is remekül feldobja. És mit csináljunk a megszáradt, kőkemény sajtvéggel? Ha alaplevet készítünk, főzzük bele! 

 

2. Cheddar 

Az „olvadós” sajtok királynője. Ha szeretjük az amerikai sajtos makarónit (Mac&Cheese), a sajtos mártásokat, mártogatókat, tartsunk belőle mindig a hűtőnkben. Nem is beszélve arról, hogy melegszendvicsek tetejére olvasztva is remek. 

 

3. Kéksajt 

A rokfort vagy a gorgonzola nem az a sajt, amiből kilókat kell vásárolnunk. A kéksajtok annyira intenzív ízűek, hogy pár kis morzsa is elegendő belőlük, hogy különlegessé varázsolják az ételeinket. Morzsolhatjuk saláta tetejére (a diót se feledjük!), keverhetjük kenyérre szánt kencébe, tejszínnel összeforralva pedig mennyei mártást készíthetünk belőle sült húsok vagy zöldségek mellé. 

 

4. Füstölt sajt 

A jó öreg füstölt sajt! Ha olyan ételt készítünk, amelybe trappista sajt kerülne – például hidegtálakra készülő sajtgombóc, olajban sült sajtfánk, rakott ételek tetejére szórt sajtréteg –, a trappista harmadát cseréljük füstölt sajtra! 

 

5. Mozzarella 

A zacskós kiszerelésű gömb mozzarella praktikus és finom. Házi pizza tetejére elengedhetetlen, de tepsis ételek tetejére is kerülhet. Light verzióban a diétázók kedvence: rásüthetjük csirke tetejére, vagy összedobhatunk belőle egy gyors salátát, például a klasszikus paradicsomos-bazsalikomos capresét. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?