Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Meglepő, de igaz: a zene képes befolyásolni a sajt ízét

2019. July 24.

Valószínűleg már ti is hallottatok több olyan kísérletről, amelyekben a növények kapcsolatát vizsgálták a zenével. Állítólag ha zene szól a növények mellett, gyorsabb fejlődésre képesek, mintha csak csend venné körül őket. Egy új tanulmány szerint viszont a sajt ízére is hatással lehet, ha az érési folyamat zenés környezetben zajlik. Elsőre elég meghökkentő állítás, íme a részletek. 

 

A berni művészeti egyetem hallgatói egy helyi sajtmanufaktúrával közösen hajtották végre a kísérletet. Azt vizsgálták, hogy változik-e a sajt íze, ha „zenét hallgat”, miközben érik. 8 guriga félkemény fajta sajttal folytatták le a kísérletet, és minden sajtgurigának más zenét játszottak. Volt egy 9. kontrollsajt is, ő szép csendben érett. Lássuk milyen zenei stílusokat „hallgattak” a kísérletben részt vevő sajtok: 

 

ambient: Yello – Monolith

klasszikus zene: Wolfgang Amadeus Mozart – A varázsfuvola

techno: Vril – UV

rock: Led Zeppelin – Stairway to Heaven

hiphop: A Tribe Called Quest – Jazz (We’ve Got)

 

A kiválasztott félkemény sajtnak nagyjából 6 hónapra van szükséges ahhoz, hogy beérjen. Az idő leteltével egy sajtszakértő bizottság kóstolta végig a sajtokat, és arra jutottak, hogy igenis volt különbség az egyes gurigák íze között. Például a technót hallgató sajtnak édeskésebb lett az íze társaival, illetve a kontrollsajttal összevetve, legaromásabbnak pedig a hiphoppal érlelt gurigát kiáltották ki. 

 

Mielőtt mi is rohannák pár darab tesztsajtért, érdemes megjegyezni, hogy nem végezték el újra a kísérletet, tehát az állítások egyszeri eredményeken alapulnak.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!