Így készíts otthon csiliolajat!
2020. February 4.Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak a mediterrán országokban locsolnak előszeretettel ízesített olajokat a salátákra vagy más ételekre. Ez azonban közel sincs így, imádják például a kínaiak is, fermentálva, szója- és fekete babból készítik, illetve Thaiföldön szintén népszerű illatos-aromás összetevőkkel dúsítva. Roppant egyszerű elkészíteni, a mi konyhapultunkon is ott a helye!
Milyen ételekhez passzol?
A csiliolaj nem csupán azért jó, mert csípőssé varázsolja az ételünket – persze nem hagyható figyelmen kívül, hogy az így felturbózott fogások remekül felmelegítenek egy zimankós napon –, hanem azért is, mert az egyszerű ízeket és ételeket is feldobhatjuk, különlegessé tehetjük a segítségével. Szuper választás a pizza tetejére csorgatva, fokhagymás-zöldséges vagy húsos tésztához adagolva, de még a krumplipüré is sokkal ízletesebb lesz egy löttyintésnyi olajtól. Használhatjuk hússütéshez is: kenjük át párszor a hús felületét, szaftos és pikáns lesz a végeredmény.
Hogyan készítsük el a saját olajunkat?
Főzéshez alkalmas, azaz hevíthető olajat válasszunk! Melegítsük fel 180 °C-ra, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. Közben készítsük elő a csilipaprikát: mossuk és szárítsuk meg, vágjuk fel, magjait, ereit, csumáját távolítsuk el, majd daraboljuk fel a paprikahúst. Tegyük az olajba, hagyjuk állni, amíg teljesen kihűl, majd töltsük üvegekbe. Hogy mit adhatunk még hozzá a paprikával együtt? Például zöldfűszereket! Zacskós helyett válasszunk friss kakukkfüvet vagy rozmaringot. Aki szereti a különlegességeket, apróra vágott biocitromhéj-darabokat is szórhat hozzá. És mondanunk sem kell, pár gerezd fokhagyma sem fogja elrontani.
A saját csiliolajban az a legjobb, hogy csípősségét kedvünk szerint szabályozhatjuk. Kiválaszthatjuk a kedvenc csilinket, fűszereinket, illetve az olaj fajtáját (főzéshez való olívaolaj, szőlőmagolaj stb.) is meghatározhatjuk.
Forrás: love FOOD