Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi a különbség a főtt és a sült tészta elkészítési módja között?

2020. December 11.

Izgalmas tény így péntek délutánra: hiszitek vagy sem, már egy, az időszámításunk előtti 4. századi etruszk sírban is találtak olyan képeket, amelyeken az emberek tésztát készítettek maguknak. A különböző tésztaételek szerte a világon, az összes nemzet konyhájában különösen fontos helyet foglalnak el, és ezen egy percig sem csodálkozunk. Manapság a legnagyobb tésztafogyasztó nemzet az Egyesült Államok évi jóval több mint 1 millió kilogrammal, ezzel megelőzve még az olaszokat is, bár amennyiben lakosságarányosan nézzük, már rögtön árnyaltabb lesz a kép. Fontos különbség, hogy amíg az olaszok elsősorban al dentére főzik a tésztaételeik nagy részét, addig az amerikaiak előszeretettel sütik meg a tésztájukat.

És ezzel el is érkeztünk a címben feltett kérdéshez. Olaszosan, fogkeményre megfőzni a tésztát is odafigyelést igényel, de a sütés még egy fokkal komplikáltabb. Sütés előtt ugyanis szintén meg kell főznünk a tésztát, de egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan. Ha túl sokáig főzzük, akkor a sütéssel együtt túl fog készülni a tésztánk, ha pedig nem főzzük meg eléggé, akkor még a sütés után is nyers marad.

 

Hogyan készítsük elő a tésztánkat, ha meg szeretnénk aztán sütni?

Alapszabályként elmondható, hogy a csomagoláson szereplő főzési idő 2-3 perces lerövidítésével nem lőhetünk mellé. Létezik viszont egy másik trükk is! A sütés megelőző főzés elhagyható, ha helyette az étel összeállítása előtt a tésztát meleg, sós vízben áztatjuk. Az áztatással ugyanúgy elég nedvességet kap a száraztészta, mint főzés során, és a felesleges keményítő is kiázik belőle. Így pedig még azt is elkerülhetjük, hogy túl- vagy alulfőzzük a tésztánkat sütés előtt.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!