Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Hogyan kell szakszerűen felszeletelni a különböző fajta sajtokat?

2019. április 26.

Sajt és sajt között óriási különbség lehet ízük, állaguk és textúrájuk tekintetében, így nem csoda, hogy a hozzáértők eltérő módszereket, technikákat javasolnak a különböző fajta sajtok felszeleteléséhez. Ábránk is van hozzá, mutatjuk.

View this post on Instagram

#SuperBowl plans? Here’s what we had in mind. From brie to blue, here’s how to serve ? on any occasion.

A post shared by PureWow (@purewow) on

1. Piramis formájú kecskesajtok

Vágjuk úgy, mintha tortát vágnák szeletekre, haladjunk felülről lefelé.

 

2. Nagyobb darab gouda sajt

Itt persze nem a malomkeréknyi méretű sajtról, hanem egy abból vágott darabról van szó, amit aztán otthon tovább fogunk szeletelni. Arra kell törekednünk, hogy minden szeletre jusson valamennyi a sajt széléből is, ezért először a keskeny belső résztől kifelé haladva vágjunk párhuzamos csíkokat. Amikor a külső kéregtől már csak olyan 5 cm-re vagyunk, akkor a sajt tetejével és aljával párhuzamosan szeleteljük fel a sajtunk maradékát.

 

3. Hengeres formájú kecskesajtok

Ezeknek a sajtoknak gyakran fűszeres a külseje, ezért érdemes karikákat vágni belőle, hogy minden szeletre egyformán jusson a külső fűszeres bevonatból.

 

4. Kékpenészes sajtok

Helyezzük a sajtunkat egy vágódeszkára úgy, hogy a legélesebb szögben találkozó oldalak álljanak felfelé. Az így kapott felső él közepétől vágjuk le a szeleteinket kifelé haladva.

 

5. Brie

Először vágjuk le a végét: nem a hegyes felét, hanem a külsőt. (Mivel ez a legfinomabb rész, rögtön félre is tehetjük magunknak – ajánlja az önzetlen sajtszakértő…) Ezután a sajt hegyétől kiindulva vágjunk le nagyjából egyforma szeleteket a friss vágási felület felé haladva, mintha egy tortaszeletet osztanánk további részekre.

 

Forrás: purewow

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.