Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Gyorsan, glutén nélkül! Ezekkel az alapanyagokkal töltsd fel a kamrád!

2021. szeptember 7.

A gluténmentes táplálkozás sokszor feladja nekünk a leckét: legyen az ebédünk vagy vacsoránk 100%-os biztonsággal fogyasztható, finom, egészséges, tápláló, az ízlésünkre hangolt, mindezek mellett pedig gyorsan összedobható. Jöjjenek azok az alapanyagok, amelyek megmentik a sietős hétköznapokat! 

 

1. Gluténmentes tészta

A száraztészta az egyik legjobb választás, ha gyorsan kell ebédet varázsolnunk az asztalra. Legyen otthon a kedvenc gluténmentes márkánkból egy csomaggal, ameddig kifő, addig a szósz vagy a feltét is elkészül. Paradicsomos, húsos, tonhalas? Mind gluténmentes opció, jöhetnek! 

 

2. Köles 

Gyorsan megfő és változatosan felhasználható. Lehet köret, készíthetünk belőle édes vagy sós felfújtat vagy akár vegetáriánus és húsos fasírtot is. Az édes felfújtat külön kiemelnénk: a köles semleges íze révén szuper alapanyag hozzá, kókusszal, lekvárral, mazsolával mennyei lesz. 

 

3. Rizs, rizs, rizs 

Olcsó, hétköznapi, sokoldalú. A legegyszerűbb köret mellett készíthetünk rizzsel rakott ételeket, használhatjuk levesbetétként, és természetesen egy tálka édes-krémes gyümölcsrizs vagy tejberizs is remek hétköznapi desszert, akárcsak a rizskoch (rizsfelfújt). 

 

4. Gluténmentes csomagolt kenyér, kétszersült 

Van, hogy csak egy szendvicsre jut idő, ahhoz viszont elengedhetetlenül fontos, hogy legyen egy jó alapunk. Készítsünk egészséges kencéket, feltéteket hozzá! 

 

5. Gluténmentes liszt vagy lisztkeverék 

Ha szoktunk sütni, erről se feledkezzünk meg! Válasszunk olyan fajtájút, amit jól ki tudunk használni, a különböző lisztkeverékeket általában egy adott (pék)süteménytípushoz (omlós, kelt, kenyér) ajánlják. Ha viszont inkább a palacsinta a gyakori vendég nálunk, tárazzunk be garantáltan gluténmentes zabpehelylisztből és/vagy hajdinalisztből. 

 

6. Zab 

Apropó, zab! A garantáltan gluténmentes zabpehely szintén jolly joker alapanyag. Reggelire fogyaszthatjuk zabkásaként (ami lehet édes vagy sós), készíthetünk belőle házi müzliszeletet, használhatjuk főzelékek sűrítésére, desszertekhez, sütikhez, panírozáshoz. A zabpehely és a zabpehelyliszt mellett a zabkorpáról se feledkezzünk meg, egészséges és rostban gazdag. 

 

7. Kukoricadara

Olcsó és hálás alapanyag, nem csoda, hogy nagyanyáink konyhájában gyakran kapott szerepet. Tejjel és/vagy vízzel felfőzve kész is a puliszka (vagy ahogy ma mondjuk, polenta), ami szintén elvihető édes és sós irányba is. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Öt tévhit a gluténmentességről

Öt tévhit a gluténmentességről

Így várd a gluténmentes rokont karácsonykor!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!