Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A tökéletes rántott sajt nyomában

2020. May 17.

Aki készített már otthon rántott sajtot, két dolgot biztosan tud. Az egyik az, hogy a jól sikerült rántott sajt frissen tálalva az egyik legfinomabb étel. Hasábburgonyával, áfonyaszósszal, rizzsel vagy éppen egy jó kis tartármártással – ahogy csak szeretnénk. A másik tény viszont az, hogy amennyire egyszerű étel, annyira könnyen el is rontható: sütés közben könnyen kifolyhat a sajt, és a panírral is lehetnek problémák, például az, hogy nem tapad jól. Nagy titkokról nem fogjuk lerántani a leplet, létezik viszont pár olyan apróság, amit ha betartunk, biztos a siker. Lássuk, melyek ezek!

1.Válasszuk a megfelelő fajtát!

Trappista! Naná, az egyik legalapvetőbb választás. De nem muszáj csak erre a fajtára hagyatkoznunk, edami sajtot, camembert-t, óvárit, mozzarellát vagy brie-t ugyanúgy kiránthatunk. Aki szereti a füstös ízeket, természetesen füstölt sajtot is tehet a kosarába.

2.Vágjuk a megfelelő vastagságúra!

Az arany középút a nyerő, ne legyenek se túl vékonyak, se pedig túl vastagok a sajtszeletek. 1 cm körüli az ideális vastagság.

3.Panírozzuk duplán!

Ez az egyik legbiztosabb módszer, hogy ne folyjon ki a sajt: liszt, tojás, majd ismét liszt és tojás, végül pedig zsemlemorzsa a megfelelő sorrend.

4.Ecseteljük be tejjel vagy vízzel!

Mégpedig vékonyan a felületét, a panírozás előtt. Ez leginkább a keményebb sajtoknál jön jól, hiszen így könnyebben rátapad majd az első lisztréteg.

5.Tegyük mélyhűtőbe!

A panírozott sajtszeleteket érdemes 20 percre mélyhűtőbe tenni, ez is segít megakadályozni, hogy sülés közben kiszökjön az olajba a sajt.

6.Legyen megfelelő az olaj és annak hőmérséklete!

Ahogy a többi rántott ételnél, a sajtnál is számít, hogy milyen olajat használunk. Semleges ízű, jól hevíthető olaj a kulcs, legkézenfekvőbb napraforgóolajat önteni a lábasba. Ne hevítsük túl, de langyos se legyen: közepesen forró olajban tud szép aranybarnára sülni a sajt. Miután kivettük az olajból, tegyük konyhai papírtörlőre.

7.Ne szurkáljuk sütés közben!

A forgatáshoz a lapát a megfelelő eszköz, hiszen ha villával esünk neki, átszúrjuk a panírt, így kifolyhat az értékes beltartalom.

8.Variáljunk!

A lisztbe keverhetünk fűszereket: füstölt paprikát, fűszerpaprikát, morzsolt kakukkfüvet vagy akár borskeveréket. A hagyományos zsemlemorzsát pedig pankóra, azaz szálkásabb, durvább japán kenyérmorzsára cserélhetjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!