Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A tökéletes rántott sajt nyomában

2020. május 17.

Aki készített már otthon rántott sajtot, két dolgot biztosan tud. Az egyik az, hogy a jól sikerült rántott sajt frissen tálalva az egyik legfinomabb étel. Hasábburgonyával, áfonyaszósszal, rizzsel vagy éppen egy jó kis tartármártással – ahogy csak szeretnénk. A másik tény viszont az, hogy amennyire egyszerű étel, annyira könnyen el is rontható: sütés közben könnyen kifolyhat a sajt, és a panírral is lehetnek problémák, például az, hogy nem tapad jól. Nagy titkokról nem fogjuk lerántani a leplet, létezik viszont pár olyan apróság, amit ha betartunk, biztos a siker. Lássuk, melyek ezek!

1.Válasszuk a megfelelő fajtát!

Trappista! Naná, az egyik legalapvetőbb választás. De nem muszáj csak erre a fajtára hagyatkoznunk, edami sajtot, camembert-t, óvárit, mozzarellát vagy brie-t ugyanúgy kiránthatunk. Aki szereti a füstös ízeket, természetesen füstölt sajtot is tehet a kosarába.

2.Vágjuk a megfelelő vastagságúra!

Az arany középút a nyerő, ne legyenek se túl vékonyak, se pedig túl vastagok a sajtszeletek. 1 cm körüli az ideális vastagság.

3.Panírozzuk duplán!

Ez az egyik legbiztosabb módszer, hogy ne folyjon ki a sajt: liszt, tojás, majd ismét liszt és tojás, végül pedig zsemlemorzsa a megfelelő sorrend.

4.Ecseteljük be tejjel vagy vízzel!

Mégpedig vékonyan a felületét, a panírozás előtt. Ez leginkább a keményebb sajtoknál jön jól, hiszen így könnyebben rátapad majd az első lisztréteg.

5.Tegyük mélyhűtőbe!

A panírozott sajtszeleteket érdemes 20 percre mélyhűtőbe tenni, ez is segít megakadályozni, hogy sülés közben kiszökjön az olajba a sajt.

6.Legyen megfelelő az olaj és annak hőmérséklete!

Ahogy a többi rántott ételnél, a sajtnál is számít, hogy milyen olajat használunk. Semleges ízű, jól hevíthető olaj a kulcs, legkézenfekvőbb napraforgóolajat önteni a lábasba. Ne hevítsük túl, de langyos se legyen: közepesen forró olajban tud szép aranybarnára sülni a sajt. Miután kivettük az olajból, tegyük konyhai papírtörlőre.

7.Ne szurkáljuk sütés közben!

A forgatáshoz a lapát a megfelelő eszköz, hiszen ha villával esünk neki, átszúrjuk a panírt, így kifolyhat az értékes beltartalom.

8.Variáljunk!

A lisztbe keverhetünk fűszereket: füstölt paprikát, fűszerpaprikát, morzsolt kakukkfüvet vagy akár borskeveréket. A hagyományos zsemlemorzsát pedig pankóra, azaz szálkásabb, durvább japán kenyérmorzsára cserélhetjük.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.