Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Végy egy csomag réteslapot! És készítsd el minél változatosabban!

2020. February 22.

A készen kapható réteslap legalább annyira praktikus találmány, mint a konyhakész, sütőpapírra feltekert, azonnal formázható és süthető leveles tészta. Mi azt ajánljuk, hogy mindig legyen otthon egy 6 vagy 9 lapos kiszerelés! Az almás vagy túrós rétes pedig valóban ellenállhatatlanul finom, de ennél jóval több rejlik egy csomag réteslapban! 

 

Praktikus, de kényes alapanyag 

A csomagnak a hűtőben a helye. Vigyázzunk arra, hogy ne törjön meg, tároljuk fektetve. Felhasználás előtt 15 perccel vegyük ki a csomagot a hűtőből, hagyjuk pihenni. Csak akkor bontsuk és tekerjük ki a lapokat, ha a töltelék már felhasználásra kész, ugyanis a lapok hamar kiszáradnak. Ha adagonként dolgozunk a lapokkal, a többit takarjuk le egy éppen benedvesített konyharuhával (vigyázzunk, el ne ázzanak!). A lapokat egyszerre használjuk fel, ne tegyük vissza a maradékot a hűtőbe! 

 

A lapok összeragasztása 

A lapokat olvasztott vajjal, margarinnal vagy semleges, sütéshez való olívaolajjal is összeragaszthatjuk. Foltokban, vékonyan ecseteljük be lapokat, majd határozott mozdulattal fedjük be a következő lappal. A legfelső lapot – amire a töltelék kerül – nem szükséges beecsetelnünk. A rétes tetejét sütés előtt olvasztott zsiradékkal, olajjal vagy felvert, kevés vízzel hígított tojással is átkenhetjük. 

Az alapverziókon túl is vannak lehetőségek! A lapokat összetapasztó zsiradékhoz nyugodtan keverhetünk ízesítőket: az almás réteshez mennyei lesz a fahéjas vaj, a sós verziókhoz tehetünk a zsiradékba zúzott fokhagymát vagy zöldfűszereket is – ami csak passzol a töltelékhez. 

 

Szórjuk meg! 

A töltelék alá érdemes szórni valamit, hogy ne ázzanak el a lapok. Ez lehet a megszokott zsemlemorzsa, de akár olyan hozzávalókat is választhatunk, amelyek a nedvesség felszívásán túl további ízeket is adnak a rétesünkhöz. Például őrölt diót, mogyorót, mandulát, szezámmagot vagy édes morzsát. 

 

Édesek és sósak 

A réteslapokat nem csupán gyümölcsökkel, mazsolás túróval vagy tejberizzsel tölthetjük meg, a sós ízek is remekül állnak a semleges tésztának. Lehet húsos (csirkés, pulykás vagy akár darált húsos), sült zöldséges, rizses, spenótos és kapros-túrós.

 

Formák 

Klasszikus forma rúd, de ettől persze el is térhetünk. Készíthetünk csíkokra vágott (összeragasztott) réteslapokból kisebb tekercseket, „szivarokat”, négyzetekből formált háromszögeket tetszőleges töltelékkel megtöltve és téglalap alakú táskákat is. Mindenki ismeri a híres baklavát, a szerb gibanicát vagy a vargabélest. Ezek mintájára tepsibe rétegezett réteslapokban is gondolkozhatunk. Ne spóroljuk ki a tölteléket! 

 

Sütő vagy olaj? 

Legtöbbször sütőben sütjük a rétest, de a töltött táskákat, szivarokat, háromszögeket bő, közepesen forró olajban is aranybarnára süthetjük. Tálalásig szedjük konyhai papírtörlőre. Extrán ropogós lesz a végeredmény! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!