Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A tökéletes karamellizált hagyma titkai

2019. April 25.

1. Szerezzük be a hozzávalókat!

A karamellizált hagyma nem egyenlő a grillezett hagymával. Mindkettő finom, de tudnunk kell, hogy közel sem ugyanúgy készülnek. A grillezett hagyma magas hőfokon készül, a karamellizálás pedig alacsony hőfokon, lassan történik, tehát egészen más folyamatról beszélünk. A karamellizálás során ha a szénhidrátokat (pl. cukrokat) 155 °C-ra, vagy e fölé melegítjük, barna színt vesznek fel. A legmegfelelőbb hagymafélék erre a célra az úgynevezett édes hagymák, de a sima vöröshagymának is elegendő a cukortartalma a karamellizáláshoz.

 

2. Melegítsünk olajat egy tapadásgátló bevonattal rendelkező serpenyőben!

Alapszabály, hogy 3 fej hagymához 2 evőkanál olaj szükséges. Olaj és vaj keverékét is használhatjuk, viszont ebben az esetben vigyázzunk a hőmérséklettel, mivel a legtöbb vajnak alacsonyabb a lobbanáspontja, mint az olajnak. Amennyiben pontosan tudjuk tartani a 150-160 °C-os hőmérsékletet, még olívaolajjal is próbálkozhatunk, de akkor tényleg nagyon kell figyelni, nehogy túlhevítsük.

 

3. Adjuk hozzá a karikára vágott hagymát!

Mozgassuk – kevergessük, rázogassuk – folyamatosan a hagymákat, nehogy leégjenek. Sok folyadékot fognak veszíteni, azaz ne lepődjünk meg, ha a kezdeti tele serpenyőnkben hamarosan jó sok hely lesz: hő hatására gyorsan „összemennek” a hagymák.

 

4. Hagyjuk áttetszővé válni!

Főzés közben a hagyma elkezd puhulni és áttetszővé válni. A szép barnás szín a karamellizálódás folyamata során alakul ki, ezért jobb magas cukortartalmú édes hagymát használni.

 

5. Jól puhuljon meg!

Ahogy a hagymában raktározott víz elfő, a karikák, cikkek összeesnek, és kissé ragacsossá válnak a felszabaduló cukortól. Ekkor kezd kialakulni az aranybarna szín is. Lassan, kevergetve süssük a hagymát!

 

6. Kész is karamellizált hagyma…

Aranybarna szín és finom füstös íz, ha ezt tapasztaljuk, elkészült a karamellizált hagymánk. Már csak a húspogácsákat kell a grillre dobni egy isteni hamburgerhez.

 

Forrás: the spruce eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!