Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A coldbrew kávé őrület

Lassan készül a coldbrew, de megéri kivárni.
2018. September 7.

Amióta úgynevezett specialty kávézók nyílnak úton-útfélen, lassan Magyarország is megismerkedik a számtalan kávékészítési móddal, köztük a cold-brew-val, vagyis a hidegen készült kávéval is. Ez a kávé nem összekeverendő a jeges kávéval: az utóbbi egy hagyományosan főzött eszpresszó, amelyet jégre öntenek, majd ízlés szerint tejjel, vagy anélkül fogyasztanak. A cold-brew ezzel szemben eleve hidegen készül, ennek számos előnyével és hátrányával, azaz nem főzik a kávét, hanem áztatják.

Előny-hátrány

Nézzük először az előnyöket. A cold-brew legnagyobb előnye, hogy selymesebb, lágyabb az íze, és egyáltalán nem lesz savas vagy keserű. A hideg víz ezt megakadályozza, vagy inkább: a melegvíz okozza. A meleg miatt ugyanis a kávéban található savak és olajak könnyebben oxidálódnak – ezt érezzük mi is.

Ha van időd, és türelmed, ajánlom, hogy próbáld ki, én megtettem: ugyanabból a kávéból főzz ugyanolyan vízzel egy átlagos kávét, és áztass be egy másik adagot –  érezhető lesz az ízkülönbség.

Óriási előny az elkészítés egyszerűsége: kávé, víz, egy bödön, semmilyen speciális szerkezet nem kell (még kávégép sem). Egy jó szűrő nem árt, de egy textílpelenka is tökéletes megoldás. Ráadásul, ugyan a cold-brewt a hűtőbe teszed, ami természetesen áramot fogyaszt, mégsem kell egy külön áramforrás a kávé elkészítéséhez, hiszen a hűtődet nem csak a kávé miatt tartod üzemben.

A harmadik előny pedig az, hogy előre egy nagyobb adagot is tudsz készíteni, sőt, egy sűrítményt is, amit aztán ízlés szerint hígíthatsz, és ezek akár 2 hétig elállnak a hűtőszekrényben.

Az egyik legnagyobb hátrány viszont az idő, hiszen egy jó cold-brewnak akár 24 óra is kellhet. De persze ha előre gondolkozik az ember, akkor ez nem tényező. A másik, hogy a szűrés csatatérré változtathatja a konyhád, ha nem vagy tapasztalt, vagy még nem kísérletezted ki a legmegfelelőbb módszert.

A jó hír az, hogy mindenre van megoldás: gondolkozz előre, és tapasztalj, mert egyre jobb leszel!

Fotó: 123 RF

A cold brew titka 4 dologban rejlik:

1.az őrölt kávé finomsága

2.a víz minősége

3.az arány

4.az idő

Mint minden kávénál, természetesen nem mindegy, milyen kávét használunk, de ez alapvetően személyes preferencia kérdése. Viszont a fenti négyes alapvető a cold-brew sikeressége szempontjából.

1.A kávét nagyon durvára kell darálni, egyrészt azért, mert túl hatékony lesz az áztatás, vagyis keserű lesz a kávé, másrészt azért, mert minél finomabb a kávé, annál nehezebb szűrni.

2.Ha már különleges kávét készítünk, akkor a vízre is figyelni kell. Szűrt vizet használj, ami kevésbé klóros ízű, és kemény, sőt, használhatsz palackozott ásványvizet is.

3.A kulcsok kulcsa az arány. A 7:1 arányt vésd a fejedbe, 7 adag vízhez 1 adag kávé, vagyis 1 evőkanál kávéhoz 7 evőkanál víz kell. Nem súlyra, hanem térfogatra számoljuk az arányt. Ha koncentrátumot készítesz, akkor ez az arány 1 az 1-hez.

4: Az idő neked dolgozik: hagyd megérni a kávédat. Vagyis ha összekeverted a vizet a kávéval, fedd le és tedd a jégszekrénybe, és hagyd békén legalább 12 órára.

Fotó: 123 RF

Ha kész, akkor lassan, óvatosan szűrd át, és lefedve tedd vissza a hűtőbe. 1-2 hétig is eláll, de ahogy fejjebb mondtam, a magas hőmérséklet az oxidációt felgyorsítja, de ez nem jelenti azt, hogy hidegben nem történik meg. A hűtőben is szép lassan savas lesz a kávé, de azért az 1-2 hét belefér.

Tulajdonképpen a cold-brew örület jogos, és a tudomány nem az elkészítésben van, hanem a részletekben. Szerintem izgalmas felfedezés, hogy csak kávéval és vízzel, minden berendezés nélkül készíthetünk  kávét, és érdemes akár otthon is kipróbálni. Ki ivott, vagy készített már ilyet? Beszámoltok róla?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Sára elárulja, hogyan mentsük meg a gyümölcsök és a zöldségek héjait kreatívan.
20 év a konyhában: hasznos és haszontalan eszközök

20 év a konyhában: hasznos és haszontalan eszközök

Húsz év… ez alatt volt mit tapasztalni, ízek, állagok, illatok terén is, és persze a használatos eszközeim terén is.
A SuliUzsi küldetés - 1. rész

A SuliUzsi küldetés - 1. rész

Uzsonna hétfőre, keddre és szerdára

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!