Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Freepik

A telefonod a szakácskönyved? Így védd meg főzés közben

A receptek legfőbb lelőhelye ma már egyértelműen az internet. De mit tegyünk, hogy megóvjuk a telefonunkat a konyhai balesetektől?
2020. September 29.

A tudósok sokféleképpen kategorizálják a jelenkort, de egész biztosan nevezhetnénk “mobiltelefon-korszaknak” is. Hiszen felsorolni is nehéz, milyen sokféle dologra vagy tevékenység támogatására használjuk a telefonunkat. A sorból természetesen a főzés sem maradhat ki. 

 

A konyha veszélyes üzemnek számít egy telefon számára

Persze ennek is praktikus oka van: ma már egyértelműen az internet a receptek legfőbb lelőhelye. Miért jegyzetelnénk ki a frissen kinézett finomság elkészítésének módját, ha a telefonon is követhetjük a receptet főzés közben? 

Fotó: Freepik

Csakhogy a főzés egyáltalán nem veszélytelen folyamat sem a szakácsra (és főleg a ruhájára), sem a telefonra nézve. Egy-egy kisebb vágás a kezünkön pucolás vagy darabolás közben persze kellemetlen dolog, de nem a legnagyobb tragédia a világon. Ugyanez a helyzet a bőrünkre fröccsenő, forró víz, olaj, leves stb. esetében. 

De az már jelentős gondot okozhat, ha a szakácskönyvként használt telefonra cseppen valamilyen forró folyadék. Sőt, még forrónak sem kell lennie, egy pohár víz vagy tej, ami kidől, tökéletesen elég, hogy tönkretegye a konyhapulton heverő mobilt.  

 

A megoldás: egy stabil állvány

Senki nem annak tudatában fog neki a főzésnek, hogy receptet megjelenítő telefont valami baj éri. Az ilyen balesetek mindig váratlanul történnek, éppen ezért érdemes előre felkészülni rájuk. A legpraktikusabb, ha a telefon nem a konyhapulton, hanem annál magasabban van.

Erre nagyon jó megoldást jelent például egy állvány, ami lehet tripod (háromlábú), de akár olyan is, ami emellett szelfibotként is használható. Egy állvány abból a szempontból is praktikus, hogy sokkal könnyebb leolvasni a képernyőről az információkat, mint a pulton fekvő telefon fölé görnyedve. 

Selfie Stick Huawei AF14 állvánnyal és 3,5 mm-es mini jack csatlakozóval az Etuo.hu telefontok webáruház kínálatából – nem csak a konyhában állja meg a helyét

 

Vízálló tok a tökéletes védelemért

Az állvány segítségével számos veszélyforrást kiküszöbölhetünk, de van olyan, ami ellen nem véd. A főzés során elég sok gőz keletkezik, ami – főleg télen – felhalmozódik a konyha légterében. Ha egyszerre több fazékban is rotyog valami, még egy páraelszívó mellett is nagyon magas lehet a páratartalom. A csúcstechnikát képviselő mobilok pedig tele vannak érzékenyebbnél érzékenyebb áramkörökkel, chipekkel, alkatrészekkel. 

Pár perc persze meg sem kottyan ezeknek a kütyüknek, még akkor sem, ha vágni lehet a gőzt. Ám egy, akár több órás főzés során már lecsapódhat annyi nedvesség a belső részükben is, ami, ha rendszeresen ismétlődik, kárt tehet a készülékben. 

Ennek megelőzésére érdemes a telefont vízálló tokba bújtatni. Ezek a praktikus tokok nem akadályozzák a telefon használatát, így a telefont nem kell kivenni a tokból ahhoz, hogy az érintőképernyőt működtessük. 

USAMS Waterproof Case – univerzális vízálló telefontartó az Etuo kínálatából. Különlegessége, hogy a portól is véd, így telefonra szóródó liszt vagy porcukor sem okoz gondot.

 

Etuo.hu – a telefontokok és telefonos kiegészítők szakértője

A cikkben szereplő, valamint megemlített telefonos kiegészítők és telefontokok mindegyike elérhető az Etuo.hu webshopjában. Az Etuo a hazai piac egyik meghatározó szereplője, kínálatában közel 50 kategóriában több ezer telefontok és számos hasznos kiegészítő található meg. 

Az Etuo webshopjából akár regisztráció nélkül is lehet vásárolni, 8000 forintos összeg felett pedig ingyenes a kiszállítás. A termék indoklás nélkül visszaküldhető, erre a törvényben előírt 14 nap helyett 30 nap áll rendelkezésre. A vételárat természetesen minden esetben visszatérítik. 

A mai napig a vásárlók sokasága tüntette ki bizalmával az Etuo.hu-t, amit az Árukereső a “Megbízható bolt” minősítéssel jutalmazott.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

3 lépés, amivel a konyhád környezetbarátabb lehet

3 lépés, amivel a konyhád környezetbarátabb lehet

Az élelmiszer-pazarlás problémájára és a fogyasztói tudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet az IKEA és a Felelős Gasztrohős Alapítvány.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!