Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi az az üveggyöngy kukorica? És mitől ilyen színes?

2021. november 13.

Már ránézni is izgalmas ezekre a kukoricacsövekre: szinte minden egyes kukoricaszem más és más színű, mintha színes üveggyöngyök vagy drágakövek lennének. Vajon így terem ez a fajta? Vagy megszínezik?

Meglepő módon nem betakarítás után színezik, hanem így terem. Carl Barnes, egy amerikai farmer keresztezett több ősi kukoricafajtát és tenyésztette ki ezt a különleges típust, amelyet „Indian” vagy „calico” kukoricaként ismernek. A 2016-ban elhunyt Barnes egész életét annak szentelte, hogy felderítse és megőrizze az ősi kukoricafajtákat. Ez a színes, kitenyésztett fajta forró és száraz éghajlaton érzi igazán jól magát, és vetés után 110-120 nappal takarítható be.

 

Próbáld ki: Mexikói kukoricaropogós recept

 

Milyen az íze?

Szemei valamivel keményebbek és kevésbé édesek a nálunk elterjedt fajtánál, keményítőtartalma is magasabb. Ízre ezért keményebb, rágósabb és rostosabb, érezhetően eltér a felénk elterjedtebb fajtákétól.

 

Hogyan lehet elkészíteni?

Sokan inkább csak nézegetik, de teljes mértékben fogyasztható is. Lisztté őrölve lehet belőle tortillát készíteni, de használható levesek és pörköltek sűrítésére, sőt zsemlemorzsa helyett panírozni is lehet vele. A színes szemek túl kemények ahhoz, hogy csak megfőzzük és megegyük, mint a mi csöves kukoricánkat, de pattogatott kukorica készíthető belőle.

 

Ez is érdekelhet: 

Hogyan lesz finomabb a pattogatott kukorica?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kukoricasütés 3 módon

Kukoricasütés 3 módon

Hogy a leggyorsabb? Grillen? Mikróban? Vagy a lábasban?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.