Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi mindenre jó a kukoricakeményítő? Házi praktikák következnek

2020. June 30.

A kukoricakeményítőt levesek és főzelékek sűrítésére szoktuk talán a legtöbbet használni. Ennél azonban jóval sokoldalúbb, a konyhában és a ház körül is segítségünkre lehet. 

 

1. Krémes tojásrántotta

Az extra krémességhez némi tejre és egy pici kukoricakeményítőre lesz csak szükségünk. Keverjük simára, adjuk a felvert, fűszerezett tojáshoz, majd készítsük el a szokott módon a rántottánkat. 

 

2. Rovarcsípések 

A nyár a teraszon elfogyasztott reggelik és a kerti partik szezonja. Azonban bármilyen szuper dolog is a szabadban falatozni vagy hűsítő koktélokat kortyolgatni, a kellemetlen rovarcsípések elronthatják a hangulatunkat. Vakarózás helyett keverjük vízzel sűrű krémmé a kukoricakeményítőt, majd kenjük be vele a viszkető csípéseket. 

 

3. Olajfoltok 

Az olajfoltok kiszedése az egyik legnagyobb nyűg. Minél hamarabb szórjuk be a szennyezett ruhaneműt vagy egyéb textilt kukoricakeményítővel, a por jó eséllyel megszabadít bennünket a folttól. 

 

4. Csomók 

Legyen szó bármilyen gubancról, szórjunk rá kukoricakeményítőt. A súrlódási ellenállás csökkenni fog, a csomó pedig könnyebben enged majd. 

 

5. Plüssfürdő 

Viseltes a kedvenc családi plüssmackó? Tegyük lezárható zacskóba, szórjunk mellé kukoricakeményítőt. Alaposan rázzuk össze, hagyjuk így éjszakára. Másnap rázzuk és porszívózzuk ki a macit. Rögtön jobban fog festeni. 

 

6. Dohos szagú könyvek 

Amennyiben a pincében tárolt könyvek dohosak lesznek, ismét csak segíthet a kukoricakeményítő. Szórjuk a könyvekre, hagyjuk állni, majd alaposan rázzuk ki. Viszlát, kellemetlen szagok! 

 

7. Ezüstpolírozás 

Ha a nagyi ezüstje látott már szebb napokat, vessük be a kukoricakeményítőt! Készítsünk pasztát vízből és kukoricakeményítőből, kenjük rá az ezüstre, és hagyjuk megszáradni. Töröljük le nedves ronggyal, végül pedig polírozzuk fel egy száraz textillel.

 

8. Vasalás közben „megpörkölt” ruhák 

Kisebb baleseteknél segíthet a kukoricakeményítő. A megégett részt nedvesítsük be, majd szórjunk rá keményítőt. Hagyjuk megszáradni, majd keféljük ki a ruhát. 

 

9. Száraz sampon 

Házi száraz sampon is lehet kukoricakeményítőből. Szórjuk a hajunkra, hagyjuk pár percet hatni, majd alaposan keféljük ki. Felszívja a zsírt, így egy napra elodázhatjuk a hajmosást. 

 

Forrás: The Kitchn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!