Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: gallicoop.hu

Pulykával a világ körül – vendégváró különlegességek Ázsiából

2020. július 17.

A pulykahús igazán nemzetközi étel! Nemcsak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is. Ha a vacsoravendégeink kedvelik a fűszeres, pikáns, egzotikus ízeket, nyugodtan kísérletezhetünk velük. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ínycsiklandó indiai, japán és kínai ételeket mutat be.

Ha végre újra találkozhatunk a barátokkal, rokonainkkal, biztosan szeretnénk emlékezetessé tenni az alkalmat, és különlegességeket tálalni az asztalra. Az ázsiai konyha bátran bánik a pikáns fűszerekkel, kombinálja az édes és savanykás ízeket, rengeteg zöldséget, rizst és rizstésztát használ, az ételekből színes kompozíciókat alkot. Ázsiában a zöldségek mellett sok sovány szárnyashúst – így pulykát is – fogyasztanak, levesek, tésztaételek és egybesültek hozzávalója. A következő három recept kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető, a fogások pedig nemcsak jól néznek ki, hanem nagyon egészségesek is. Alacsony a kalóriatartalmuk és szénhidrátcsökkentettek, így akkor is repetázhatnak belőlük a vendégeink, ha késő este ugranak át, vagy ha a bikiniszezonra készülve vigyáznak a vonalaikra. 

 

Egy pikáns levessel kedveskednénk egyenesen Japánból? Főzzünk pulyka rament!

Fotó: gallicoop.hu

Ezzel a levessel újraöltöztethetjük az előző napról megmaradt pulykasültet. Egy zacskó rizstésztát megfőzünk. 4 dl csirke alaplevet felforralunk, majd beletesszük egy felkarikázott sárgarépát, egy fél fej felaprított brokkolit, 2 gerezd fokhagymát, fél hagymát, majd 1 teáskanál gyömbérporral, egy csipet Cayenne-borssal, fél citrom levével, csipet chiliporral, 1 teáskanál szezámolajjal és 3 evőkanál szójaszósszal fűszerezzük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadunk 30 dkg pulykasültet felkockázva. Közepes lángon összefőzzük. Beleöntünk 1 dl kókusztejet, és a kész levest a rizstésztára öntve tálaljuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítjük.

 

Gasztronómiai kalandozások Indiából: pulykaszárny tikka

Fotó: gallicoop.hu

1 kilónyi pulykaszárnyat az ízületnél kettévágunk. Ujjnyi gyömbért és 4 gerezd fokhagymát meghámozunk, mindkettőt lereszeljük, összekeverjük 1 doboz natúr joghurttal és a fűszerekkel: 1 teáskanál sóval, ½ teáskanál chilivel, ½ teáskanál őrölt kurkumával, ½ teáskanál őrölt római köménnyel, 1 teáskanál paprikával, 1 teáskanál garam masala fűszerkeverékkel és ¾ teáskanál cukorral. Beleforgatjuk a szárnyakat, és legalább fél órán át (de akár egy teljes éjszakát) a hűtőben hagyjuk pácolódni. Közben 6-8 szem burgonyát meghámozunk, és nagyobb darabokra vágunk. A tepsire kiterítjük, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal. A szárnyakat lecsepegtetjük, a tepsire tesszük. 2 fej lila hagymát szeletekre vágunk, egyenletesen rászórjuk. 200 °C-os sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük, közben egyszer megfordítjuk.

 

Keleti vacsi roppanós zöldségekkel: színes pulykás rizstészta wokban

Fotó: gallicoop.hu

40 dkg pulyka-felsőcombfilét falatnyi kockákra vágunk. Felcsíkozunk vagy gyufaszálra aprítunk 1 piros és 1 sárga kaliforniai paprikát, 15 dkg gombát, 1 lila hagymát, 2 szál szárzellert, 1 kis darab lila káposztát és 1 sárgarépát. A wokot felhevítjük, beleöntünk 2 evőkanál szezámolajat, majd hozzáadjuk a felkockázott húst. Néhány percig kevergetjük, majd beletesszük a zöldségeket, 4 evőkanál szójaszószt és 2 evőkanál halszószt. Belereszelünk egy kis gyömbért, ízlés szerint adunk hozzá chilit. 40 dkg rizstésztát forró vízben megfőzünk, leszűrjük, és a húsos zöldséges keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, elzárjuk a tűzhelyet, hogy a zöldségek ne puhuljanak túl. Korianderrel vagy petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!