Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: gallicoop.hu

Idézzük fel pulykás fogásokkal a mediterrán nyarakat! 3 receptet mutatunk

2020. június 11.

Ha szívesen felidéznénk a korábbi európai nyaralásaink tradicionális ízeit, elevenítsük fel őket a saját konyhánkban! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ezúttal népszerű mediterrán ételeket mutat be.

A pulykahús alapvető hozzávalója az olasz és a spanyol gasztronómiának, amióta az 1500-as évek nagy felfedezői elhozták a területre az eredetileg Amerikában őshonos állatot. A mediterrán országokban számos módon készítik el a zamatos pulyka húsát, törekedve arra, hogy minél egészségesebben tálalják, ezért sok friss zöldséggel kombinálják, és olívás öntettel bolondítják meg.

Ha vendégül látjuk barátainkat, rokonainkat, jól jönnek a gyorsan elkészíthető tradicionális fogások, amelyekkel nem kell órákig bíbelődni, mégis szemet gyönyörködtetően színesek és emlékezetes ízvilágúak. Ne lepődjünk meg, ha elkérik majd tőlünk a receptet a vacsora végén!

Egy igazán vitamindús toszkán salátát szeretnénk? A panzanella remek választás!

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, rozmaringot és a kakukkfüvet dobunk , majd a nagyobb kockára vágott, szikkadt kenyeret átforgatva, rázogatva aranybarnára pirítjuk benne. A kenyeret félretesszük egy tálba, a fűszereket kivesszük a serpenyőből. Felhevítjük a maradék olajat, mehet bele 2 gerezd fokhagyma és a felkockázott pulykamell. Sózzuk, borsozzuk, olívabogyót is adhatunk hozzá. Ha a hús szaftosra sült, a serpenyő egész tartalmát a lepirított kenyérre öntjük. Néhány szem koktélparadicsomot megmosunk, majd 1 percig forgatjuk a jó forró serpenyőben. Ezalatt kicsit megpuhul, és mehet is a tálba. Végül mozzarellát és tépett salátaleveleket adunk a salátához. Tálaláskor meglocsoljuk a maradék fűszeres olívaolajjal és balzsamecettel.

Fotó: gallicoop.hu

Szenvedélyes spanyol ízekre vágyunk? Ollé, egy pulykakolbászos paella rendel!

Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, dobunk egy fej apróra vágott vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát. Ha kicsit lepirul, mehet hozzá 10 dkg karikára vágott pulyka páros kolbász és 40 dkg felkockázott pulykamell, valamint 1 apró kockára vágott kaliforniai paprika, 15 dkg ceruzabab és 4 apróra kockázott paradicsom. Rászórunk 30 dkg rizottó rizst, felöntjük 1 liter húslevessel, teszünk bele egy csipet sáfrányt, 1 teáskanál pirospaprikát, sót, frissen őrölt borsot és 1-2 babérlevelet. Rázogatva készre főzzük a rizst, apránként hozzáöntve a húslevest. Apróra vágott petrezselyemmel és citromkarikával tálaljuk. 4 személyes adag.

Fotó: gallicoop.hu

Ennek a gyerekek sem tudnak ellenállni! Pulykás lasagne falatok

Egy fej hagymát és 3 gerezd fokhagymát felaprítunk, olívaolajon megdinsztelk. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk 50 dkg pulyka darált húst, és kevergetve megpirítjuk. Ha kész, oregánóval fűszerezzük, és hozzákeverünk 1 evőkanál sűrített paradicsomot, 40 dkg hámozott, darabolt paradicsomot (konzerv), majd 20 percig főzzük. Közben a lasagne lapokat (1 doboznyit) 5 perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffin tepsi mélyedéseit megkenk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beleadagoljuk a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére (25 dkg-ot osztunk szét), és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Friss salátaágyon tálaljuk.

Fotó: gallicoop.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tuti olasz tippek étkezéshez, főzéshez

Tuti olasz tippek étkezéshez, főzéshez

A kevesebb több elvet érdemes szem előtt tartani
Top 10 spanyol recept

Top 10 spanyol recept

Nálunk is találhattok mediterrán recepteket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!