Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mediterrán étrend és testmozgás: fél év alatt kimutatható a pozitív hatás

2020. May 31.

Az egészséges szokások, például a mediterrán étrend és a testmozgás mindössze hat hónap alatt javítja a fontos egészségügyi mutatókat. Ideértve a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket, az alvásminőséget, valamint a mentális és érzelmi egészséget. Ezt az eredményt a SEAT, az IrsiCaixa, a Hospital Clínic, az ITAE Empresas és a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola tudós csapata ismertette. A MedCARS program egy úttörő jellegű globális tanulmány.

Mediterrán étrend: SEAT alkalmazottakon végezték a kutatást

Az elemzést a SEAT Egészséges Vállalat tudományos programjának keretében végezték el. Sikeresen megerősítette a mediterrán étrend, az életmódbeli szokások valódi átalakítása és a jobb egészségi állapot közötti közvetlen összefüggést. A kutatási eredményekkel a világ legnagyobb adatbázisát hozták létre a mediterrán étrend és az azzal összefüggő mikrobiomákkal kapcsolatban, amely a jövőben további kutatásokat tesz lehetővé.

A teszteken az elmélet igazolásának céljából összehasonlították a 300 önkéntes alkalmazottból álló két csoport eredményeit, akik alapos orvosi vizsgálaton mentek keresztül. Elemezték étkezési szokásaikat és az általuk végzett sport tevékenység mennyiségét. Hat hónapig egy csoport iránymutatást kapott életmódja javítására, ideértve a táplálkozással, az egészséges receptekkel, az életmóddal és a sporttal kapcsolatos tanácsokat. Havi ajándékként pedig 5 liter olívaolajat, diót és egészséges szendvicseket kaptak a munkahelyen, illetve az ételautomatákból is egészséges ételeket választhattak. Hasonlóképpen kedvezményeket kaptak egy egészséges alapanyagokat forgalmazó szupermarketben, illetve előadásokon étrendbeli és pszichológiai segítséget nyújtottak számukra.

Iskolák és munkahelyek: itt lehet célt érni

Dr. Patricia Such, a SEAT Egészségvédelmi és Biztonsági vezetője rámutatott, hogy az iskolákkal együtt a munkahelyek lehetnek azok a nagy csoportos helyszínek, ahol hatékony intézkedések tehetők az egészség javítása érdekében. A tanulmány célja annak bemutatása volt, hogy a SEAT alkalmazottak életmódjába való beavatkozás, amely magában foglalja a mediterrán étrend előmozdítását, a fokozottabb testmozgást és az érzelmi egészség javulását, tulajdonképpen egészségi állapotuk jelentős javulásához vezet.

A mintául szolgáló csoport viselkedésének hónapokig tartó elemzése után jelentős javulást tapasztaltak a szív- és érrendszeri kockázatokkal összefüggő tényezőkben. Csökkent a testtömeg index és a derékkerület, javult a lipid profil, vagyis a szervezet zsírháztartása. Ugyancsak csökkentek a gyulladásos markerek, amelyek például összefüggenek az érelmeszesedés kialakulásával. Ezeken túl a vizsgált csoport tagjai jobb mentálhigiénés mutatóval és jobb alvásminőséggel is rendelkeztek.

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

8 lépés a mediterrán diéta alapjaihoz

8 lépés a mediterrán diéta alapjaihoz

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az étrend, nézzük, mik az alapkövei
Jennifer Lawrence a szerepek kedvéért való diétázásról

Jennifer Lawrence a szerepek kedvéért való diétázásról

A színészvilágban nem újkeletű, hogy egyes karakterek megformálásához a művészek kénytelenek változtatni a testükön.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!