Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mi az az acai bogyó? Tekinthető szuperételnek?

2024. April 5.

Az utóbbi években a csapból is superfoodok (vagy magyarul szuperételek) folynak, közéjük tartozik a chiamag, az avokádó, a quinoa, a fodros kel, a gyömbér és sok-sok más egészséges élelmiszer. Az acai bogyó egy viszonylag friss jövevény az egekig magasztalt szuperélelmiszerek hosszú sorában, de vajon tényleg olyan egészséges, mint amilyennek mondják?

A bogyó egy, a pálmafélék családjába tartozó fa gyümölcse. Ezek a fák az Amazonas folyó mentén fordulnak elő természetes módon, a helyiek pedig nemcsak a bogyókat tartják gyógyhatásúnak, hanem Peruban a növény gyökeréből teát is készítenek.

Acai bogyó kontra fekete áfonya

Első látásra a két bogyós gyümölcs könnyen összetéveszthető, de valójában nagyon is eltérnek. A színük és ízük ugyan elég hasonló, de teljesen más éghajlaton teremnek. Konyhai felhasználásuk szintén eltérő, az acai bogyó gyakran szeszes italokat ízesít, pontosabban vodkába és tequilába teszik, az áfonyát csak borba szokták.

Milyen az íze?

Egyszerre édes és savanykás, valóban eléggé hasonlít a fekete áfonyához, az utóízét a magas kakaótartalmú étcsokihoz is szokás hasonlítani.

Tipp: A krumpli mégis szuperkaja volna?

Mire használhatjuk a konyhában?

Kiválóan fel lehet vele dobni a reggelinket, legyen az smoothie vagy zabkása. Szirupot is szoktak készíteni belőle.

Tényleg szuperétel?

Háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a fekete áfonya, aminek szintén nem kell szégyenkeznie ilyen téren. Emellett cukortartalma alacsony, de sok egészséges zsírt tartalmaz. Antioxidánsai azért is különösen hasznosak, mert nem veszítik el hatásosságukat akkor, ha a bogyókat feldolgozzuk, ezért sok bőrápolószerben megtalálható összetevőként.

Forrás: mashed

Ezt már olvastad? 

Menopauza ellen szuperkaját!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!