Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

A krumpli mégis szuperkaja volna?

Pedig már sokan épp száműzték az étrendjükből a burgonyát.
2021. június 25.

Mindennek elhordták az utóbbi időben a krumplit: a hízlalónak és vércukor-fenyegetőnek kikiáltott alapanyagról azért nem kell teljesen lemondani. A tudományos kutatások továbbra is igazolják azt, hogy a pityóka valójában egy hasznos táplálék.

A népszerűségét 1981-ben kezdte veszteni a burgonya, amikor két orvos bevezette a glikémiás index fogalmát. A GI mértéke azt jelöli, hogy egy adott élelmiszer mennyire emeli meg a vércukrunkat. Az olyan ennivalók, amelyek hirtelen megdobják a szintet, a diabétesszel élők számára rizikósak, de a cukoringadozás miatt a többiek is ki vannak téve a későbbiekben ennek a betegségnek. Így a kukoricapehely és a rizs mellé felzárkózott a burgonya is a tiltólistára, ugyanis a sült parasztkrumpli GI tekintetében ráver a földimogyorós-karamellás csokiszeletre, a cukros kólára és még a finomlisztből készült kenyérre is.

A magas keményítőtartalommal is bíró zöldség a fogyókúrázók tányérjáról is jóformán lekerült, pedig egy közepes méretű sült krumpli igazi tárháza egy csomó fontos tápanyagnak. Hat gramm fehérje, négy gramm rost, illetve jó adag csonterősítő kálcium, szívet támogató kálium és immunerősítő C-vitamin is van abban a 265 kalóriában. Ráadásul a burgonya olcsó és könnyen beszerezhető, hónapokig eláll, ha jól tároljuk, finom és laktató ételek kerülnek ki belőle.

A GI kapcsán pedig azt javasolják az amerikai szakértők, hogy keverve együk más típusú ételekkel. Több rosttal és zsírral fogyasszuk, ami visszafogja a vércukorszint hirtelen ugrását. A brit tudósok pedig úgy védték meg a krumpli becsületét, hogy szerintük még mindig túl kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy hogyan alakul ki a hízás és a kettes típusú cukorbaj. Arra céloznak, hogy inkább az ételek elkészítési módja lehet a ludas, ne legyen a pityóka a bűnbak.

Plusz a jóllakottság-érzést is mérni kellene, ami szempontból ez az egyszerű étel igencsak jól teljesít, akár hozzávalóként is. Illetve a krumpliban található rezisztens keményítő sokkal egészségesebb, mint amit a fehérkenyérből gyorsan felszív a szervezet. Ez a fajta tápanyag ugyanis emésztetlenül halad át a vékonybélen, és csak a vastag szakaszban kezd erjedni, a bélflóra és az immunrendszer örömére. Ilyen szempontból úgy viselkedik, mint a rostok: fogyasztása után kevésbé leszünk éhesek.

Perzsa

Forrás: menshealth.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.