Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezzel az otthon is összedobható itallal könnyen csempészhetsz több zöldséget a mindennapokba

2022. October 12.

Statisztikai felmérésekből jól látható, hogy sajnos még mindig túl kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Pedig a kiegyensúlyozott étrend alapjai, ugyanis rengeteg létfontosságú vitamin, ásványi anyag és nyomelem csak bizonyos zöldségek, gyümölcsök elfogyasztásával juthat be optimálisan a szervezetünkbe.

Szerencsére a zöldség- és gyümölcsfélék igen egyszerűen integrálhatóak a megszokott étrendünkbe úgy, hogy közben nem kell lemondanunk a kedvenc fogásainkról sem. Például keverjünk gyümölcsöket a joghurtunkba, gabonapelyhünkbe, tegyünk friss zöldségeket a házi pizzára, illetve jelöljünk ki a héten egy napot, amikor valamilyen új, szezonális, zöldséges vagy gyümölcsös ételt próbálunk ki.

Létezik még egy szuper módszer a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk felturbózására, ez pedig a smoothie műfaja, azon belül is a zöld smoothie-é. 

Az összes smoothie, de különösen a zöld smoothie-k tele vannak olyan vitaminokban gazdag leveles zöldségekkel, mint a spenót, a kelfélék, a mángold. A legtöbb táplálkozási tanácsadó és orvos szerint is amolyan titkos tipp egy ilyen ital, ha egészségesebben szeretnénk táplálkozni.

Pontos hatása és előnyei azon múlnak, hogy miből is készítjük, de általánosságban elmondható, hogy bőségesen van benne fehérje, rost és egészséges zsiradék, amelyek mindegyike elengedhetetlen a kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez. Csak azzal tudjuk elrontani, ha cukrot, szirupot vagy valami hasonlót adunk hozzá, így ezektől inkább tartózkodjunk.

 

Kapcsolódik: Még több érv a zöld smoothie mellett

 

Ha készen kapható zöld smoothie-kat vásárolunk, érdemes odafigyelnünk, hogy pontosan miből is készülnek, mert csak a saját gyártású esetében lehetünk teljesen biztosak abba, hogy tényleg csak azok az egészséges hozzávalók kerülnek bele, amiket szeretnénk.

 

Forrás: mashed

 

Tipp: 

Kevés zöldséget eszik a gyerek? Gondold újra a kedvenc ételeit!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!