Zöldség-gyümölcs mosás – így a leghatékonyabb
2022. March 23.Lassan elérkezik a szép idő, ilyenkor pedig még azok is „kimerészkednek” a piacra, akik a téli szürkeségben és hidegben inkább a szupermarketek kínálatára és a házhoz szállítási lehetőségekre szavaztak. Egy biztos: akárhonnan is szerezzük be a friss zöldség- és gyümölcsféléket, az alapos mosás rájuk fér, így érdemes átismételnünk a helyes eljárást. Nem tudhatjuk ugyanis – amennyiben nem bio termékeket veszünk –, hogy a termesztés során milyen növényvédő szereket használtak, illetve a friss zöldség és gyümölcs eleve szennyezett lehet egy sor baktériummal, ilyen például a szalmonella, E. coli és társaik.
Ezért érdemes mindent megmosnunk, még azokat a fajtákat is, amelyeknek nem fogyasztjuk el a héját. Hiába landol többek közt a görögdinnyehéj a szemetesben, komposztban, szeletelés során a kés közvetítésével a szennyeződések a héjról a gyümölcs húsára kerülhetnek. Több módszer is létezik a zöldség- és gyümölcsfélék alapos megmosására, ezek közül az alábbiak a leggyakoribbak és leghatékonyabbak:
1. Folyó víz alatt
Jó módszer arra, hogy megszabaduljunk a felszíni mikrobáktól és a növényvédő szerek maradványaitól.
2. Beáztatás
Ha a leöblítés előtt két percen át áztatjuk tiszta vízben, növeljük a hatékonyságot.
Tipp: Ez a lágy, omlós kelkáposzta titka
3. Ecetbe áztatás
Sokan erre a módszerre esküsznek. Kb. 5%-osra hígított ecetbe áztatják nagyjából 10 percre a zöldségeket.
4. Szódabikarbónába áztatás
Nyilván erre is alkalmas a szódabikarbóna, mint még annyi mindenre a háztartásban. Lúgos pH értéke ugyanis nagyon jól eltünteti a különböző vegyszermaradékokat.
Melyik a legjobb módszer?
Az esetek nagy többségében elegendő a folyó víz alatti leöblítés, akkor érdemes az ecetes vagy szódabikarbónás fürdőt megejtenünk, ha vegyszerekre különösen érzékeny emberek, kisgyerekek, idősek tányérjára kerül majd az étel, és rendkívül óvatosak szeretnénk lenni.
Kapcsolódik:
Forrás: The Healthy