Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Lágy, omlós kelkáposztát szeretnél?

Így készítsd el, és könnyen meg tudod majd rágni.
2022. February 28.

Nem akarod pépessé párolni, nehogy sok tápértéket veszítsen, de megrágni nehezen tudnád a félig nyers, rostos leveleket? Hiába, már nem barlanglakók vagyunk, ezért a fogsorunk is jóval érzékenyebb, így muszáj lesz valamilyen trükköt bedobnunk, ha éppen kelre támadna gusztusunk. A blansírozás lesz egy jó megfejtés, ha nem pont főzeléket szeretnénk készíteni – egy kis olíva olajjal és citrommal vagy ecettel kiváló köretet kaphatunk. A nyers saláta változatnál mindenesetre kellemesebb élmény lesz a fogyasztása, és annyi szár, illetve törzs sem landol majd a komposztos vödörben.

Először is mit értsünk blansírozás alatt? Egy-két percre forró vízbe kell mártanunk az ételt, amit aztán akár más technikával tovább is főzhetünk. De van olyan módszer is, mely a frissen leforrázott anyagot azonnal jégfürdőbe teszi, hogy a főzési folyamat leálljon. Szemléltessük a brokkolival: serpenyős sütés előtt egy-két percre lobogó vizes fazékba tudjuk mártani. Ez által a kemény rostok képesek meglágyulni, ami nagyban megkönnyíti a további munkát. Gyakorlatilag egy előfőzésként is tekinthetünk erre az eljárásra, ami a kelnél szintén jól jön, ugyanis nyersen nem csak, hogy rágós, de még kesernyés ízű is. Persze nem kell mindig blansírozni, de abban az esetben jól jön, ha gyors vacsorát szeretnél, vagy ha további fagyasztásra készítenéd elő a zöldséget – megszáradás után be is zacskózhatod, és akár nyolc hónapra elsüllyesztheted a ládába. Smoothie-khoz és levesekhez szuper adalékot kapsz így, de saláták és gabonatálak színesítésére ugyancsak alkalmas lesz.
Ha az élelmiszer-pazarlást minimalizálnád, akkor viszont a szárakkal is gondolkodj: lehetőleg ne végezzék hulladékként. Megenni nem könnyű ezeket a merev részeket, ám a forró vizes fonnyasztás itt is sokat segít. Főleg, ha egy pici citromot ráfacsarunk, illetve olívaolajjal hintjük meg, majd hirtelen kisütjük serpenyőben.

Fodros kellel ugyanúgy működik a technika, mint a lacinato kelkáposztával, vagy a vörös változatokkal. A leveleknek elég az egy perces hőkezelés, de a szárak dupla ennyit is igényelnek. Akárcsak a tésztafőzésnél, itt is tegyünk a vízbe egy kis sót, ami jól átjárja majd a növényi részeket. Persze nem kötelező, de mindenképp javít az aromákon – főleg akkor ajánlott, ha nem főzzük tovább a kelt más módon. Ha hirtelensütés is tervben van, akkor lazán el is hagyhatjuk a sót, de valamikor később fűszerezzünk majd.
A lobogó vízből szűrővel vegyük ki a zöldeket, ha letelt a kívánt idő, majd az extra nedvességet nyomkodjuk ki a darabokból, akár egy konyharuha segítségével is. Daraboljuk falatokra, majd valamilyen dresszinggel tálaljuk fel; hűtőben 3-4 napig eláll ez a zöldség.

Erről se maradj le:

Grillezzünk télen is zöldségeket!

Perzsa
Forrás: walktoeat.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olyan smoothie-t szeretnél, amivel sokáig jól laksz?

Olyan smoothie-t szeretnél, amivel sokáig jól laksz?

Ne mindig csak a rostra és a fehérjére ügyelj!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!