Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Túl gyorsan fogy az ünnepi menü és váratlan vendégek jönnek?

Kínáld őket könnyen elkészíthető falatkákkal!
2021. December 25.

Még ki sem hevertétek a szentestét, és alig maradt valami a lakomából, a mosogatnivaló is halmokban áll, hasogat a fejed, ráadásul bejelentkezett valaki, hogy beugrik, ami biztosan nem két perces látogatás lesz…mit lehet ilyenkor tenni? Bolt nincs, így abból kell összeütni valamit, ami otthon akad, ha rendelni nincs kedvünk. Nem ciki kézzel enni – a csirkehúst is szokás, meg ha fogadáson vagyunk, szintén csipegethetünk falatkákat, melyek méretük ellenére bizony tartalmasak tudnak lenni.
Főleg ha programunk van, például társasjáték vagy közös házimozizás, akkor nem is szívesen ülnénk neki újabb többfogásos menünek – jobban csúszna az, amit csak úgy be lehet kapni. Például a fogpiszkálóra tűzött mini gomba-burgerek láttán összefuthat a szánkban a nyál. Hogy extra ropogósak legyenek, a gomba szeleteket előtte mártsuk tojásba, majd panko bunda és félpuha sajt kerüljön rájuk. Hat percig süssük, majd zöldségekkel és salátával együtt rétegezzük a zsemledarabok közé.

Sörös fondüt is tölthetünk félbevágott és kikanalazott sült krumpliba, ha épp főzhetnékünk támadna; de ha maradt pár szelet marhasült, akkor abból ínyenc rukkolás szendvicset kanyaríthatunk. Ha inkább salátába tekernénk a húst, akkor előtte ananászlével-fokhagymával-gyömbérrel-mézzel süssük át a vékony szeleteket, majd rizzsel és zöldhagymával kínáljuk.
A klasszikus előételnek kiváló mozzarella és paradicsom-falatkák bazsalikom-levéllel tűzdelve is etetik magukat. Sülttökös-fetás kosárkákat muffin-formával készíthetünk – ha lehet, akkor tésztának minél egyszerűbbet keverjünk be.

Ha maradt cukkini köretünk, akkor azt sajtos krokettként süssük el. Zúzzuk kicsit össze, majd kemény, sós – akár juhtejből készült pecorino – sajttal, tojással, pankóval, fokhagymával és borssal keverjük be. Fagyis kanállal ejtsük az adagokat sütőpapírra, melyeket formázzunk hosszúkásra. Süssük mindkét oldalukat aranybarnára, amihez minimum 20 perc kell.
Ha pulykahusi akad, akkor azt sörrel pároljuk össze. Majd kömény, kakaópor, koriander, fokhagyma és csili jöjjön, amire paradicsomszószt löttyithetünk. Ezt juharsziruppal és babbal pároljuk össze, majd előre kisütött tortilla-kosárkákba adagolhatjuk.

Ezt a tippet is ismered?

Mit kezdjünk a maradék krumplipürével?

Perzsa
Forrás: goodhousekeeping.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A világ legkedveltebb falatkái

A világ legkedveltebb falatkái

A híres spanyol tapas rövid története
Maradékból is készülhet finom, tápláló étel

Maradékból is készülhet finom, tápláló étel

A Föld napja alkalmából környezettudatos főzési tippeket gyűjtöttünk csokorba

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!