Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Maradékból is készülhet finom, tápláló étel

A Föld napja alkalmából környezettudatos főzési tippeket gyűjtöttünk csokorba
2021. április 22.

Sokat emlegetett közhely, hogy rengeteg ételt dobunk ki. És mint minden közhely, ez is hatalmas igazságtartalommal bír, évről évre hatalmas mennyiségű még ehető, sőt tápláló élelmiszer kerül a szemetesekbe. Múlt héten már ajánlottuk nektek az IKEA ingyenesen letölthető szakácskönyvét, amely szintén ezt a témát járja körül, most pedig további tippeket, ötleteket mutatunk, hogy a legegyszerűbb maradékok is méltó helyet találjanak egy új, izgalmas fogásban.

Spárga

Kezdődik a szezon, így épp aktuális a kérdés, hogy mit kezdjünk a spárga kevésbé zsenge, levagdosott részeivel? Készítsünk belőle levest! Víz vagy alaplé, fűszerek, citromlé – tulajdonképpen ezzel meg is vagyunk, de ha szeretnénk, akár tejszínesen, krémlevesként is tálalhatjuk.

Cékla

A cékla héját élénk színű vörös/lila természetes festékként használhatjuk fel textíliák megszínezésére. Újuljon meg az a fakó asztalterítő!

Csontok

Ne dobjuk ki a csontokat, még akkor se, ha nem osztjuk meg otthonunkat egy kutyussal. Tápláló csontlevest készíthetünk belőle sok-sok vitamindús leveszöldséggel.

Kenyér

A száraz kenyérből levesbe dobálható pirított kenyérkockát vagy panírozó morzsát is készíthetünk. A „házi levesgyöngyhöz” kockázzuk fel a megszáradt kenyeret, tegyük sütőlemezre, locsoljuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg egy kevés sóval és borssal. Toljuk sütőbe, és 150-160 °C-on, néhányszor átforgatva pirítsuk készre kb. 25 perc alatt.

Sárgarépa zöldje

Nagyon hasonlít az íze a petrezselyemzöldhöz, ha bio verziót vásároltunk, nyugodtan használhatjuk helyette.

Csicseriborsó

A konzerv csicseriborsó levét (aquafaba) olívaolajjal, sóval és citromlével felverve vegán majonézt kapunk.

Kávé

A maradék lefőzött kávéval megöntözhetjük a szobanövényeinket, a zaccal pedig a földjüket lehet feljavítani.

Savanyúságok leve

A savanyú uborka levével felturbózhatjuk a szendvicskrémünket vagy a tartármártásunkat.

Burgonya főzővize

A magas keményítőtartalmú főzővízzel jól be lehet sűríteni szószokat, leveseket. A tészta főzővizét pedig a hozzá készülő szószhoz használhatjuk fel.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Erről szól bloggerünk, Csigó Zita új szakácskönyve, a Morzsaparty.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.