Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Főzz konyhai hulladékokból! – Biztat az ingyenesen letölthető IKEA szakácskönyv

2021. április 15.

A konyhai hulladékok egy része még menthető! Elsőre talán el sem hinnénk, hogy mennyire finom, trendi és kreatív ételek dobhatók össze olyan maradékokból, amelyek bár teljes mértékben fogyaszthatóak, mégis legtöbbször a konyhai szemetesben landolnak. 

Az IKEA kanadai honlapjáról ingyenesen letölthető az angol nyelvű szakácskönyv. A több mint 100 oldalas kiadványban neves észak-amerikai séfek mutatják meg, hogy hányféle kidobásra ítélt alapanyagot hasznosíthatunk főzéskor. Szépséges fotók és pontos receptúrák segítenek a tökéletes maradékmentő reggelik, főételek, köretek, levesek, snackek, saláták és desszertek megalkotásában, a könyv végén pedig extra tippeket is kapunk. 

És hogy mi minden kerülhet újrahasznosításra? Érdemes végiglapozni a könyvet a jobbnál jobb ötletekért, de a teljesség igénye nélkül a banánhéj ugyanúgy képezheti egy szuper étel alapját, mint a retek zöldje. A banánhéjból például „bacon”, sütemény és chutney lehet, a retek zöldjéből pedig izgalmas rizottó. Emellett a könyv a komposztálásra és arra is ad ötleteket, hogy a nem fogyasztható konyhai hulladékok (például tojáshéj) mire használhatók a háztartásban. 

Ha végiglapozzuk a könyvet, nemcsak a tudatos szemlélet „ránt” magával, hanem a felvonultatott klassz ételek gyorsan meggyőznek arról, hogy valóban érdemes előkapni a konyhában a kreativitásunk.

 

A ScrapsBook online szakácskönyv erről a linkről tölthető le

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mennyire tudatosak a magyar háztartások? Kiderül az IKEA legfrissebb felméréséből

Mennyire tudatosak a magyar háztartások? Kiderül az IKEA legfrissebb felméréséből

Elméletben egyre környezettudatosabbak a magyar háztartások, a gyakorlatban már visszafogottabb a lelkesedésük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.