Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Amikor előzékenyek szeretnénk lenni az étteremben, pedig inkább nem kellene…

2019. June 27.

Először is szeretnénk leszögezni: nem fog óriási problémákat feszegetni a cikk, sőt, az alább felsorolt apróságok következményei általában észrevétlenek maradnak a vendégek előtt. Mégis, ha tehetjük, figyeljünk az apró kis részletekre, a felszolgálók hálásak lesznek érte. 

 

Leülünk önállóan

Olyan éttermekben, ahol a hoszt már a bejáratnál fogad bennünket, hagyatkozzunk rá. Nem fogjuk megzavarni, sőt egyenesen bonyolítjuk a helyzetet, ha az éppen elfoglalt hosztot kikerülve gyorsan leülünk egy asztalhoz. Ezek a munkatársak felelnek ugyanis a vendégek megfelelő helyre ültetéséért, illetve szintén ők jelzik az új vendégek érkezését a felszolgálóknak.

 

Összekészítjük a koszos tányérokat és evőeszközöket

Aranyos gesztus, de valószínűleg a jól bevált technikát nem ismerjük, és csak egy ingatag tornyot fogunk építeni. 

 

Eltoljuk magunk elől a tányért, ha befejeztük az evést

Elsőre akár jó ötletnek is tűnhet, hiszen ezzel jelezzük, hogy elvihetik a tányért, de igazából az asztal közepéről nehezebb lesz leszedni a használt edényeket. 

 

Másik felszolgálótól rendelünk

A legtöbb étteremben az asztalok adott felszolgálókhoz tartoznak. Ha egy másik elhaladó pincértől kérünk valamit, az később könnyen keveredést okozhat a számlánál.

 

Megpróbálunk feltakarítani magunk után

Kiborul egy pohár bor… Persze kellemetlenül érezzük magunkat, és rögtön elkezdjük felszedegetni a szétszóródott üvegszilánkokat. Ne tegyük! Megesik néha az ilyen, a felszolgálók valószínűleg már sok hasonló esetet láttak. A személyzet fel fog takarítani, viszont ha a szilánkokkal összevagdossuk a kezünket, az is az ő felelősségük lesz.

 

Hosszasan beszélgetünk a felszolgálóval

Nyilván barátságosak szeretnénk lenni, de ha a hely tömve van, ne raboljuk feleslegesen az idejét, bőven elég egy mosoly is.

 

„Segítünk” a tálcával

Amikor megérkezik a felszolgáló egy tálca itallal, semmiképpen se próbáljunk segíteni, és levenni a poharakat. Ezzel könnyen kibillenthetjük a tálcát az egyensúlyi helyzetből, az eredmény pedig sok-sok kiborult ital lesz. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Legidegesítőbb kérések az étteremben

Egy pincér mesél arról, őt milyen furcsa kérésekkel találták meg

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!