Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezeket a hibákat követjük el leggyakrabban, ha olajban sütünk

2020. november 20.

Sokan nem szeretnek olajban sütni, mondván, hogy macerás és „büdös”, ám ha a család sült krumpli, rántott hús vagy sült hagymakarikák után sóvárog, mégis csak muszáj erőt venni magunkon. Ha már olajban sütünk, tegyük jól, nézzük, mi mindent lehet elrontani. 

 

1. Túl magas az olaj hőmérséklete

Az olaj ideális hőmérséklete 160 és 200 °C között van, ha ennél forróbb, akkor az étel túl hamar elkészül és kiszárad, vagy még rosszabb esetben kívül megég, belül pedig nyers marad.

 

2. Túl alacsony az olaj hőfoka

A túl hideg olajban pedig nem lesz ropogós az étel, inkább megpuhul, miközben rengeteg olajat szív magába.

 

3. Rossz fajta olajat használunk

A divatos avokádó- és olívaolaj bár egészséges, sütésre sajnos alkalmatlan, mert a szükséges hőmérsékleten maga az olaj is elkezd megégni. Ha alternatív olajat szeretnénk kipróbálni, akkor a földimogyoró-olaj és a canola olaj lehet jó választás, hiszen ízük semleges, füstölési pontjuk viszont magas, azaz jól hevíthetők. 

 

4. Túl sok ételt próbálunk egyszerre megsütni

Az ételeknek hely kell ahhoz, hogy rendesen megsüljenek, ha telezsúfoljuk a serpenyőt vagy fritőzt, akkor nem lesz jó a végeredmény, oda a ropogós bunda. 

 

5. Túl nagy darabokat próbálunk megsütni

A kisebb ételek nemcsak hamarabb megsülnek, hanem jobban át is sülnek. Arra szintén ügyeljünk, hogy egyszerre egyforma méretű ételeket süssünk, különben a nagyobb darabok még nyersek lesznek, miközben a kisebbek már szinte megégtek. 

 

6. Maradék olajat használunk

Sose használjuk fel újra azt az olajat, amiben egyszer már sütöttünk valamit. Az étel zsírosabb lesz, és legrosszabb esetben még a konyhánkat is felgyújthatjuk, mivel a használt olaj gyulladáspontja alacsonyabb, mint az azonos fajtájú frissé. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!