Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Dohába készülsz? Az alábbi ételeket feltétlenül meg kell kóstolnod

2020. február 12.

Színes kavalkád karakteres ízekkel és egzotikus fűszerekkel – ha pár szóban kellene összefoglalni, talán így jellemeznénk az arab világ gasztrokultúráját. Olvasni is izgalmas a számunkra szokatlan ízekről, de felfedezni, megkóstolni még ennél is jobb. Cikkünkben ízutazásra invitálunk, és elrepítünk a közel-keleti arab emírségbe, Katarba, illetve fővárosába, Dohába, ahova nem nehéz eljutni, a Qatar Airways több járatot is indít hetente. Ha idén Doha az úti cél, az alábbi ételeket és italokat semmiképpen sem érdemes kihagyni! 

Machboos

Fotó: 123 RF

A kabsa néven is ismert fogást nemzeti ételként tartják számon. Tradicionális szaúdi pörköltféleség különféle aromás fűszerekkel, valamint tenger gyümölcseivel vagy hússal készítve. A hús lehet a megszokott csirke, de akár teve is, ez utóbbi íze a birka- és marhahúsra emlékeztet, a kettő egyfajta keveréke. Ha pedig valami ütősebbre vágyunk, kóstoljuk meg a bukharit, amely nem más, mint a machboos csípős verziója. 

Luqaimat

Fotó: 123 RF

Ramadán idején gyakran készítik estére, desszertként. Általában lisztből, cukorból, vajból és tejből állítják össze a tésztát, kardamommal és sáfránnyal ízesítik. A tésztából kis golyókat formáznak, olajban kisütik, majd cukorszirupba vagy mézbe mártják. Belül puha, kívül roppanós, igazi cukorbomba! Minket leginkább egy apró fánkra emlékeztet. 

Halwa 

Fotó: 123 RF

Ha Dohába látogatunk, el ne feledkezzünk a halwáról! A klasszikus arab édességet a város piacain helyben készítik, hatalmas fazekakban. Az alapja cukor, víz és kukoricaliszt, melyet 2 órán keresztül főznek. Ezután kerül bele az ízesítés és a keményítő, majd jön a hosszadalmas kevergetés. A végeredmény emlékeztet a nugátra, számos módon ízesítik, például olajos magvakkal, rózsavízzel vagy tahinivel, azaz szezámkrémmel. 

Balaleet

Fotó: 123 RF

Pirított metélttészta sáfrányos omlettel a tetején. Jól hangzik, ugye? Egyszerre puha, ropogós, édes és sós, reggelire és desszertként is fogyasztják. 

Khubus Regag 

Fotó: 123 RF

Első pillantásra hagyományos palacsintának tűnhet a közkedvelt dohai street food. Közelebbről megnézve azonban hamar rájövünk, hogy másmilyen a tésztája: csupán lisztből, vízből és kóser sóból áll, vagyis nem tartalmaz sem tojást, sem pedig tejet. A tésztából gombócot készítenek, serpenyőben kilapítják, átsütik. Önmagában is finom, de legtöbbször feltétekkel fogyasztják, tojással, sajttal, mézzel vagy mogyorókrémmel kínálják az utcai árusok. Ha jól sikerült, finoman ropogós, és kicsit vastagabb, mint a nálunk megszokott palacsinta. 

Alkoholmentes koktélok

Fotó: 123 RF

Muszlim többségű terület lévén hiba arra számítani, hogy lépten-nyomon alkoholt felszolgáló bárokba fogunk botlani. A legtöbb étteremben alkoholos italok helyett gyümölcsös mocktailokat (alkoholmentes koktélok) ihatunk. Hibiszkusz, gránátalma, citrom, levendula, mangó, narancs, gyömbér – hogy csak a leggyakoribb összetevőket említsük. 

Karak 

Fotó: 123 RF

Katar nem hivatalos nemzeti itala, ezt feltétlenül ki kell próbálnia minden odalátogatónak! Erős fekete tea sűrített tejjel édesítve, gyömbérrel és kardamommal gazdagon fűszerezve. Intenzív, aromás, de mégis lágy karakterű ital. 

Kedvet kaptál az utazáshoz? Magyarországról Dohába a Qatar Airways járataival juthatsz el. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme az utazást legjobban tűrő 4 szendvics

Íme az utazást legjobban tűrő 4 szendvics

Vagy épp a délutáni uzsonnához is jól jöhet

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.