Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

2017 őszének alapanyaga: a pekándió

Az évszak egyik tipikus dióféléje idén nagyobb reflektorfénybe kerül
2017. September 5.

Az Észak-Amerikában őshonos diófajtát manapság már más országokban is termesztik (pl.: Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban vagy Dél-Afrikában), viszont a világ pekándió-termelésének nagy rész még mindig az Egyesült Államokból származik. Ott kezdték el ugyanis háztáji termesztését már az 1500-as években az indiánok.

Számos előnye miatt egyre többször, egyre több változatban alkalmazzák egyébként a gasztronómiában – ma már nem csupán pekándiós piték készülnek. És nem csak finom íze, de az egészségre gyakorolt számos jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani.

Az összes mag és dióféle közül a pekándiónak a legmagasabb az antioxidáns-tartalma, emellett rengeteg vitamint (pl.: káliumot, magnéziumot, cinket, fehérjét) tartalmaz. Kifejezetten gazdag E-vitaminban, melynek gamma-tokoferol nevű formája a szív-és érrendszer megbetegedéseinek megelőzésében segít. Ezzel együtt csökkenti a koleszterinszintet (akár 33%-kal). És önmagában fogyasztva nem töri meg a fogyókúrát sem, hiszen alacsony a kalóriatartalma.

Bár nem az olcsó alapanyagok közé tartozik, pikáns íze miatt néha érdemes használni például süteményekben, vagy akár önmagában uzsonnára/tízóraira.

És hogy mi erősíti még azt a feltevést, hogy ez a dióféle az idei ősz alapanyaga? Az a tény, hogy a Starbucks friss, őszi kínálatában újdonságnak számít a Karamellizált Pekándiós Latte, melyben ugyan nem találkozunk magával a diófélével, de pekándiós szirup pont megfelelően teszi édessé a tejeskávét.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Saláta a rák ellen

Saláta a rák ellen

Fogyasztása legalább hetente egyszer javasolt

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!