Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vöröshagymát a harisnyába! 4 érdekes módszer zöldség, gyümölcs és zöldfűszer tárolására

2022. September 4.

Maradjon tovább friss – ez a célunk. Néha viszont kicsit több odafigyelést igényel a megfelelő a tárolás, a befektetett idő és munka viszont mindenképpen megtérül. 

 

Zöldfűszerek

A vágott zöldfűszer sajnos nagyon gyorsan tönkre tud menni. A szárított több fajtából nem az igazi, cserepeset pedig nem biztos, hogy kapunk mindig, minden fajtából. Mit tehetünk, hogy a vágottak kicsit tovább használhatóak maradjanak?

Először is soroljuk ezeket két kategóriába. A koriandert és a hozzá hasonló puha szárú növényeket nevezzük lágynak, az oregánó, a kakukkfű és társaik kerüljenek a kemény szárú kategóriába. A lágyak szárából vágjunk le 2-3 centit, majd tegyük egy pohár vízbe. A tetejükre kerüljön frissentartó fólia, vagy gumizzunk rájuk egy nejlonzacskót, és tegyük így a hűtőbe. A kemény szárúakat bugyoláljuk nedves konyharuhába, ezután rakjuk zárható zacskóba, végül pedig a hűtőbe.

 

Friss zöldfűszerek olajban

Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni a zöldfűszereinket, le is fagyaszthatjuk, mégpedig olívaolajban. Csak egy jégkockatartóra és extra szűz olívaolajra lesz szükségünk. A kis mélyedésekbe kerülhet oregánó, rozmaring vagy kakukkfű. Szedjük le a leveleket a szárról, majd aprítsuk kis darabokra. A jégkockatartót töltsük meg félig velük, majd öntsünk rájuk olajat, amíg az nem lepi el teljesen a fűszereinket. A tartó tetejére tegyünk fóliát, majd mehet a fagyasztóba kb. 8 órára. Amikor megfagytak, vegyük ki a kockákat, és tároljuk műanyag dobozban a fagyasztóban.

 

Tipp: 7 hétköznapi étel, amit feldobhatsz zöldfászerekkel

 

Banán

Ha banánkenyeret szeretnénk sütni, bebarnult, túlérett banánra lesz szükségünk. De mi a helyzet, ha ezúttal pont az a cél, hogy ne barnuljanak meg? A gyümölcsök letört szárát csomagoljuk alufóliába, ez lelassítja az érésüket, ráadásul annyi etiléngázt sem fognak tudni kibocsátani magukból, amennyi a körülöttük lévő többi zöldség és gyümölcs érését felgyorsítaná.

 

Vöröshagyma

A vöröshagyma a magyar konyha egyik legalapvetőbb alapanyaga, szeretünk nagyobb mennyiségeket vásárolni belőle, hiszen rengeteg receptbe kell. Ha sok megmarad és előreláthatólag hosszabb ideig kell majd tárolnunk, következzen egy érdekes trükk. Fogjunk egy használt harisnyanadrágot, tegyünk mindkét szárába 1-1 hagymát, majd a hagymák felett csomózzuk össze a harisnya szárait. A csomó fölé jöhet a következő hagyma és így tovább, amíg van helyünk. Ha megtelt a harisnya, lógassuk fel a kamrában, így nemcsak tovább eláll, hanem helyet is spórolunk. Ha kell egy hagyma a főzéshez, gyerekjáték kiszakítani a harisnyát és kivenni. Ugyan egyszer használatos megoldás, de tegyük hozzá, hogy eleve egy elhasznált harisnyát hasznosítunk újra.

 

Kapcsolódik:

Tényleg hasznos a banánhéj, ha kertészkedünk?

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!