Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tárold, fagyaszd megfelelően – így maradnak sokáig frissek az élelmiszerek

2021. október 25.

Te is utálsz ételt kidobni, igaz? Ha észrevetted, hogy néha-néha rád rohadnak az ételeid, ez a cikk neked szól! Összegyűjtöttük a legjobb praktikákat a zöldségek, gyümölcsök és húsok frissen tartására, hogy semminek se kelljen a kukában landolnia.

 

Nem csak a környezettudatosság miatt érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra. Közeleg a tél, ilyenkor főleg nem szabad pazarolni, hiszen egyre kevesebb élelmiszer terem meg a hideg idő miatt. A legjobb tehát, ha megpróbálod megelőzni a bajt. Mutatjuk, hogyan!

Mindennek a kulcsa a megfelelő hőmérséklet. Mivel alapvetően ez befolyásolja a kémiai és a biológiai folyamatok reakciósebességét, így az élelmiszerek összetevőinek bomlása is hőmérséklet-, illetve levegőminőség-függő. 4-5 °C optimális a legtöbb étel tárolására, de a hagymát, a paradicsomot és a banánt nem érdemes hűtőbe tenni – ezeknek elég, ha hűvös, száraz helyen vannak –, hacsak nem kezdenek már túlérettek lenni. Ugyanígy elöl hagyhatjuk a körtét, szilvát, avokádót is. A burgonya, édesburgonya, vöröshagyma, fokhagyma, sütőtök sötét helyen őrzi meg frissességét, mondjuk a pult alatt vagy a spájzban, esetleg betakarva valamilyen textillel.

 

Ez is érdekelhet: Érdemes lefagyasztani a kávét?

 

Tudtad, hogy az sem mindegy, mit, mivel tárolsz? A hűtőszekrényben az élelmiszereket a polcokon egymástól elkülönítve kell elhelyezni, a nyers húsokat pedig célszerű a legalsó polcra helyezni, ugyanis az ezekből esetlegesen szivárgó folyadék így nem fog rácsöpögni a többi élelmiszerre. Az avokádó, a kivi és a paradicsom etiléngázt termelnek – ez gyorsítja fel az érési folyamatot –, ahogyan a banán is, ezért őket mindenképpen távol kell tartani az etilénre érzékeny zöldségektől mint a brokkoli, a sárgarépa vagy a saláta. A burgonya az almával jól fogja érezni magát, együtt tovább is maradnak frissek.

A műanyag tárolók helyett válasz üveget vagy zsákot, így a környezetet is véded.

A salátazöldeket és a friss gyógynövényeket érdemes szorosan lezártan tartani, a salátát és a brokkolit pedig mindenképpen külön tárold. Nagyon fontos az is, hogy szárazak maradjanak! Csak fogyasztás előtt mosd meg őket.

 

Témába vág: Hogyan fagyasszuk le a kenyeret?

 

Fagyasztva a szalámifélék 2 hónapig, a darált hús 4 hónapig, a hússzeletek, halfilék és a csirke fél évig is elállnak. A zöldségeket előfőzve fagyaszd le, a gyümölcsöket pedig megmosva, felszeletelve. Hogy megóvd őket a fagyás okozta sebektől, facsarj rájuk citromlevet! Ha szeretnéd, hogy az aromájuk, frissességük és tápanyag-, illetve vitamintartalmuk is megmaradjon, inkább vásárolj eleve liofilizált gyümölcsöket. A Mixitnél találsz sokfélét ilyenekből. A liofilizálás olyan tartósítási folyamat, ami nem károsít bennük semmit. 

Fontos, hogy a fagyasztást minél gyorsabban, a kiolvasztást pedig minél lassabban végezd. A lassú fagyasztással sok kis jégkristály keletkezik, amelyek roncsolhatják az étel szerkezetét. Kiolvasztani pedig azért kell lassan, hogy az élelmiszer megtartsa az állagát.

Extra tipp: ha fagyasztást igénylő ételeket vásárolsz vagy húsféléket, esetleg tejet, párizsit, felvágottat, a lehető leggyorsabban kell hazaszállítanod őket (vagy hűtőtáskába tenned minél hamarabb). Egyszerűbb, ha előre megtervezed a bevásárló körutad, és az élelmiszereket utoljára veszed meg.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.