Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A sietős hétköznapokon is egyél finomat! Ezeket az ételeket előző nap összeállíthatod, másnap csak sütőbe kell tolni

2020. március 4.

A hétköznapok legtöbbször nem a konyhai sürgés-forgásról szólnak. Nem egy fárasztó munkanap után fogunk nekiállni új recepteket kipróbálni, és a kedvenc, de „macerás” családi recepteket is hétvégére tartogatjuk. Végszükségben pár perces tésztavacsorára vagy melegszendvicsre esik a választásunk – és ezzel nincs is gond, nagyon finomak! Viszont ha van időnk egy picit előkészülni, másnap hazaesve csak a sütőt kell bekapcsolni, és már mehet is az összeállított tepsis finomság a sütőbe. 5 szuper ötletet mutatunk. 

 

Rakott tészták

Ha már említettük a tésztaféléket, kezdjük is rögtön a rakott tészták műfajával! A sülés a legkevesebb, ennek az ételnek az előkészítése jóval hosszabb időt vesz igénybe: kifőzzük a tésztát, aztán megvárjuk, amíg kihűl – ha nem így teszünk, pillanatok alatt magába szívja a tejfölt, tejszínt vagy bármi egyebet, amivel összeforgatjuk, sütés után pedig száraz lesz a végeredmény –, sütnünk-párolnunk-pirítanunk kell a többi hozzávalót, netán még tejszínes, sajtos vagy paradicsomos szószt is kell főznünk. Jó hír, hogy ezt mind elkészíthetjük előre, sőt még a rétegezést, illetve a reszelt sajtos szórást is megoldhatjuk előre. Másnap tényleg csak a sütőbe kell dugnunk. Egy kivétel: ha ropogós réteget szánunk a tésztánk tetejére – ilyen például a fűszeres kenyérmorzsa –, nyugodtan készítsük elő, de ne szórjuk meg vele a tepsi tartalmát. Másnapra megszívná magát nedvességgel és elázna, így pedig búcsút inthetnénk a ropogós állagnak. 

 

Gabonás és álgabonás rakott ételek 

Lehet rizses, bulguros vagy hajdinás, a tésztákhoz hasonlóan ezek az alapanyagok is előre megfőzhetők, kihűthetők, majd rétegezhetők. 

 

Sült és töltött zöldségek 

A „nem barnulós” zöldségek előző nap egész nyugodtan előkészíthetők: hámozás, pucolás, darabolás, olívaolajjal és fűszerekkel összeforgatás. Igen, ezt mind megcsinálhatjuk egy nyugis estén! A töltött zöldségekkel is hasonló a helyzet: gondoljunk például egy finom rizses-húsos töltött padlizsánra! Előre megfőzhetjük a rizst és elkészíthetjük a darált húsos ragut. 

 

Tepsis húsok 

A tepsis húsok akkor lesznek igazán finomak, ha nem teljesen nyersen kerülnek a tepsibe. A szeletekre érdemes forró serpenyőben, kevés olajon 1-1 perc alatt kérget pirítani, majd csak ezután pakolni a sütőtálba. Ezt a műveletet egész nyugodtan elvégezhetjük előző nap, sőt a rétegezést is letudhatjuk. Ha elősütött vagy -főzött burgonyával készítünk krumpliágyat a húsoknak, azt is elkészíthetjük korábban. A nyers krumplit viszont csak közvetlenül sütés előtt pucoljuk meg, majd tegyük a tepsibe! 

És még egy tipp: ha pácolnánk, csak jót tehet egy éjszaka fürdőzés az aromás fűszerekben. Ezzel is időt nyerünk, ráadásul a végeredmény ízletessége miatt sem kell aggódnunk. 

 

Fasírtok minden mennyiségben 

Az előző pontban említett körbepirítás lesz a kulcs ezúttal is. Legyen szó klasszikus darált húsos fasírtokról vagy zöldségből készített gombóckákról, korongokról, a masszát előző nap összeállíthatjuk, megformázhatjuk, majd serpenyőben, olajon kérget piríthatunk rájuk. Ezután mehetnek pihenni a hűtőbe, másnap csak készre sütni, és egy jó kis mártogatóst összedobni melléjük. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Készíts előre reggelit!

Készíts előre reggelit!

Többször volt már téma az előre elkészített reggeli, de most azokat a reggeliket vesszük górcső alá, amiket menet közben is el lehet fogyasztani.
3 követendő lépés az előrefőzésnél

3 követendő lépés az előrefőzésnél

Bevásárlás, tárolás és csomagolás okosan.
Az első lépés az előre főzéshez

Az első lépés az előre főzéshez

Aki még nem jártas a meal prep-ben, az most jól figyeljen

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!