Hagymát hagymával – 8 receptötlet, hogy a hagyma főszerephez jusson
2019. July 11.A magyar konyha imádja a hagymát: rengeteg recept kezdődik vöröshagyma senyvesztéssel, és persze a fokhagymával sem fukarkodunk, a legtöbb klasszikus főételt el sem tudjuk képzelni nélküle. Ezek a fogások mit sem érnek hagyma nélkül, ebben megegyezhetünk. Néha azonban adhatunk még nagyobb teret neki, legyen ezúttal a hagyma a sztár!
Süssük csőben!
Gratint hagymából is készíthetünk. A megpucolt vöröshagymát (vagy póréhagymát) vágjuk karikáira, és tegyük kivajazott hőálló tálba. Cukrozatlan habtejszínből és tojásból (2 dl tejszínhez vegyünk 1 tojást) keverjünk öntetet, ízesítsük sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval. Öntsük a hagymára, a tetejére szórjunk sok-sok ízletes reszelt sajtot, majd 180 °C-os sütőben süssük addig, amíg a sajt szépen megpirul.
Legyen lekvár!
Lila hagymából finom lekvárt készíthetünk, húsokhoz szuper lesz. A megtisztított, feldarabolt hagymát kevés zsiradékon, folyamatos keverés mellett süssük puhára. Ha szükséges, minimális víz mehet hozzá, de süljön, karamellizálódjon a hagyma, akkor lesz igazán finom. Ízesítsük egy kevés nádcukorral, balzsamecettel, sóval és borssal. Ha extrább ízekre vágyunk, adjunk hozzá egy csipet őrölt fahéjat vagy például felcsíkozott aszalt szilvát.
Grillezzük meg!
Sütőben és kerti grillen is elkészíthetjük a grillezett újhagymát. Tisztítsuk meg, de hagyjunk egy keveset rajta a zöldjéből is, így mutatósabb lesz. Felületét kenjük le kevés olajjal, sózzuk meg, és már mehet is grillre. Az olajat nyugodtan ízesíthetjük, például nagyon finom a csilis sült újhagyma.
Töltsük meg!
A szép nagy fej vöröshagymák csak arra várnak, hogy megtöltsük őket. Hámozzuk meg, próbáljuk ki, hogy megállnak-e egyenesen (ha nem, vágjunk talpat nekik), majd lobogó, enyhén sós vízben főzzük 8-10 perc alatt félpuhára. Hagyjuk kicsit hűlni, majd egy kiskanál segítségével távolítsuk el a közepüket, kívül 2-3 réteget hagyjunk meg. És hogy mivel tölthetjük meg? Pirított, zöldfűszeres morzsával, rizzsel és sonkával vagy darált húsos töltelékkel. Ezután nincs más dolgunk, mint 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütni. Tálalhatjuk tejföllel, vagy gyorsan összedobhatunk egy tejszínes-mustáros mártást is melléjük.
Olajban is süthetjük
A vékony karikákra, félkarikákra vágott vöröshagymát alaposan itassuk le, majd forgassuk lisztbe. Mehet a forró olajba, süssük aranybarnára, majd szedjük konyhai papírtörlőre. Hamburgerbe, hot dogba szuper lesz.
Bundázzuk be!
Az olajban sütés másik módja, ha a hagyma bundát is kap. Ehhez vágjuk vastagabb karikákra a zöldséget, itassuk le, forgassuk lisztbe. Lisztből, tojásból, sóból (és más tetszőleges fűszerekből), valamint tejből készítsünk sűrű palacsintatésztát. Mártsuk a masszába a hagymakarikákat, majd közepesen forró olajban süssük aranybarnára. Szedjük konyhai papírtörlőre, kínáljunk mellé mártogatóst.
Savanyítsunk!
A gyöngyhagyma mintájára lila hagymából és újhagymából finom savanyúságot készíthetünk. Daraboljuk fel, öntsünk rá klasszikus ecetes-vizes salátalevet, és hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Persze fel is dobhatjuk: egész színes bors, csili vagy borókabogyó egyaránt mehet az üvegbe.
Fokhagymás kence
A sült fokhagyma íze sokkal lágyabb és selymesebb, mint a nyersé. Sorakoztassunk egész fej fokhagymákat (hámozás, pucolás nélkül) hőálló, kiolajozott sütőtálba, és 180 °C-os sütőben süssük addig, amíg a fejek megpuhulnak, benyomhatóvá válnak. Hagyjuk kicsit hűlni, majd keresztben vágjuk félbe, és egy kiskanállal egyszerűen kanalazzuk ki a hagymák húsát. Adhatjuk zöldségkrémekhez plusz ízesítőként, de önmagában, pirítósra kenve is isteni.