Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Profi tippek csirkéhez – így lesz tökéletes az ebéd!

2020. március 8.

Diétabarát csirkemellfilé? Netán szaftos csirkecomb? Vagy egészben sütött szárnyas? Bármelyik mellett is döntünk, érdemes az alábbi tanácsokat megfogadnunk, hogy fejedelmi lakomát varázsolhassunk az asztalra. 

 

1. tipp: Nem mindegy, hogy a csirke melyik részét rántjuk ki 

A panír és a bő olajban sütés egyébként sem kedvez a fogyókúrának, így ha bevállaljuk, egész nyugodtan választhatunk zsírosabb húst is az ebédhez. Csirkecombból lesz a legjobb a rántott csirkénk. 

 

2. tipp: Játsszunk a panírral! 

Dobjuk fel pankómorzsával (japán kenyérmorzsa, a nálunk használtnál nagyobb, szilánkosabb darabokból áll), tört szotyival, mandulával, tökmaggal, napraforgómaggal, kukoricapehellyel vagy kókuszreszelékkel.

 

3. tipp: Serpenyőben, erős lángon 

A szárazabb csirkemellfilét nem érdemes sokáig „aszalni” a sütőben, főleg ha diétásan készítjük, azaz nem szaftban, tejföl alatt vagy sajttal készül. Hevítsünk egy kevés zsiradékot a serpenyőben, erős lángon pirítsuk körbe a felkockázott csirkét. Még 1-2 perc mérsékeltebb hőfokon, és már el is készültünk. Egészben hagyott csirkemellfilét is süthetünk így: miután kérget sütöttünk mindkét oldalára, hőkezeljük további kb. 8-8 percet (vastagságtól függően). 

 

4. tipp: A fűszer ás a pác a barátunk 

Sokan azért nem kedvelik a csirkehúst, mert nincs karakteres íze. Viszont ezt a tulajdonságát igazából ki is használhatjuk. Indiai vagy gyros fűszerkeverék, zöldfűszeres vagy mézes-mustáros pác? Bármelyiket választhatjuk, mind remekül passzol a szárnyashúshoz. Ha van időnk, mindenképpen pácoljunk a szaftos végeredményért! 2-3 óra hűtőben, lefedve bőven elég lesz. 

 

5. tipp: Nem ördögtől való a bőr 

Szaftosabb, ízesebb lesz a hús, ha bőrrel együtt sütjük. És hát a ropogós bőr gasztronómiai élménynek sem utolsó! A bőr alá tölthetünk is, így készül például a tojáskrémmel vagy a juhtúróval töltött csirkecomb. 

 

6. tipp: Tekercseljünk! 

Tekerjük baconbe, így nem kell aggódnunk attól, hogy kiszárad a húsunk. A töltött, csirkemellből készült tekercs sütőben elkészítve is puha, omlós marad, ha bacontakaróban sütjük készre. Csomagoljuk alufóliába, ám a sütési idő vége felé bontsuk ki, hogy a bacont jól megpiríthassuk. 

 

7. tipp: Paprikáshoz csont és bőr 

Az igazán telt, ízletes szaft csontos, bőrös csirkehúsból készül, ha szép lassan főzzük, rotyogtatjuk, szép sűrű állagú lesz, amit majd csak habarnunk kell. Mellfiléből főzzük? Habarás előtt egy kis keményítős vagy lisztes sűrítés jót fog tenni. 

 

8. tipp: Türelem! 

Tálaláskor, szeletelés előtt – a többi húshoz hasonlóan – a csirkesültet is pihentessük! Így a hús nedvei nem szöknek ki, és finom szaftos szeleteket vághatunk belőle. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?