Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vásárlás, feldolgozás, tárolás – ezekre figyeljünk, ha zöldség és gyümölcs kerül a kosarunkba

2019. May 10.

Sok-sok szezonális zöldségre és gyümölcsre van szükségünk, ezt jól tudjuk. Ha az elhatározás adott, hogy nap mint nap fogyasszunk az egészséges finomságokból, jótékony élettani hatásukat ne rontsuk el azzal, hogy rosszul választunk, vagy a tárolásuk, feldolgozásuk során nem vagyunk kellőképpen körültekintők.

 

1. Minden a hűtőbe kerül

Egyszerűnek tűnhet a boltból vagy piacról hazaérve az összes zöldséget és gyümölcsöt bepakolni a hűtőbe, ám egyes fajtákat jobb a kamrában tárolni. A hűtés befolyásolhatja az ízüket és állagukat, a paradicsom például alacsony hőmérsékleten nem tud beérni, a dinnye tápanyagokat és antioxidánsokat veszít a hűtőben, a hagyma pedig megpenészedhet.

 

2. Éretlen gyümölcsöt veszünk

Nem minden gyümölcs érik otthon tovább. A banánt, fügét és barackot megvehetjük úgy is, ha nem teljesen érettek, de az eper és a bogyós gyümölcsök éretlenül fognak megromlani.

 

3. Egy tálba tesszük a gyümölcsöket

Lelombozó lehet a hír, hiszen egy nagy műgonddal elrendezett gyümölcsös tál csodásan mutat az asztal közepén. Ám az igazság az, hogy a különböző gyümölcsök összekeverve gyorsabban romlanak meg. Bizonyos gyümölcsfélék érés közben gázt bocsátanak ki (ezt a tulajdonságot egyébként éretlen, ám utóérésre képes gyümölcsök esetén házi érlelésre is kihasználhatjuk), ilyen a banán, a kivi, a mangó és a barack. Ha nem érlelésre szánjuk, tároljuk inkább szeparálva ezeket a fajtákat.

 

4. A fagyasztott gyümölcsöt is megvehetjük

Tévhit, hogy a fagyasztott gyümölcsnek alacsonyabb a tápértéke, mint a frissnek. Ha éppen nincs szezon, de nagyon vágyunk egy tál málnára, nyugodtan dönthetünk a jó minőségű mirelit mellett.

 

5. Nem kell mindent meghámozni

A gyümölcsök és zöldségek héja tele van értékes tápanyagokkal, például a cukkini héja gazdag antioxidánsokban, illetve az uborka hasznos összetevőinek nagy része is a héjban lakozik. A burgonyát pedig ha héjastól főzzük meg, akkor nem (vagy csak kevésbé) veszíti el C-vitamin tartalmát. Az ehető héjakat viszont csak akkor érdemes elfogyasztani, ha vegyszermentes biogazdaságból vásároltunk, a vegyszerezett zöldségek, gyümölcsök héjától mindenképpen szabaduljunk meg.

 

6. Ne csak főzve fogyasszunk zöldségeket

A főzési folyamat során nagyon sok zöldségféle elveszíti vitamin- és tápanyagtartalmát. Ha főzni szeretnénk, akkor tegyük azt minél rövidebb ideig. A kevesebb vizet igénylő elkészítési módok – mint a párolás és sütés –  több tápanyagot őriznek meg. És a főzővizet se dobjuk ki, felhasználhatjuk leveshez alaplének, vagy rizs és tészta főzésére.

 

7. Mosás előtt szeletelünk

Evidens, de azért ejtsünk erről is pár szót: szeleteléskor a felszíni vegyszermaradványok és kórokozók bekerülnek a zöldség és gyümölcs belsejébe is. Mossunk, szárítsunk, majd csak ezt követően daraboljunk.

 

8. Mosás után már ne tároljuk

A túl sok nedvesség melegágya a baktériumoknak és a penésznek. Csak annyi zöldséget és gyümölcsöt mossunk meg, amennyit rögtön fel is használunk.

 

9. Felejtsük el a műanyagból készült zacskókat

A zöldségeknek és gyümölcsöknek lélegezniük kell, használjunk inkább valamilyen lélegző, újrahasznosítható zacskót vagy szellőző dobozokat.

 

10. Forró zöldség ne kerüljön a hűtőbe

A forró étel kórokozókkal fertőződhet meg a hűtőben, mielőtt elrakjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Minden a vásárlásnál kezdődik

Minden a vásárlásnál kezdődik

Kriszti hasznos tanácsai bevásárláshoz.
Tuti tippek a gazdaságos vásárláshoz

Tuti tippek a gazdaságos vásárláshoz

Nézzük, milyen hasznos tanácsokkal lát el minket Sára a bevásárlással kapcsolatban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!