Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tuti tippek a gazdaságos vásárláshoz

Nézzük, milyen hasznos tanácsokkal lát el minket Sára a bevásárlással kapcsolatban.
2018. February 10.

Van valami, amin nem szoktam spórolni. Nem fogom vissza magam, és általában a jó minőségre törekszem ételvásárláskor, amit meg is kell fizetni: ha épp Serrano sonkát szeretnék, megveszem, olívaolajból is csak a biztos jót veszem, nem alkuszom meg a parmezánnál sem, és így tovább. Legfeljebb talán a mennyiségekre figyelek, inkább kevesebbet veszek, de jó legyen – végülis ez is egy spórolás. Viszont ahogy a családban is egyre többen lettünk, én sem engedhetem el magam annyira, amennyire szeretném, és próbáltam kidolgozni egy teljes stratégiát (és ideológiát) a gazdaságos vásárlásra. Ha nem is lett olcsóbb egy-egy bevásárlás, gazdaságosabb mindenképpen, mert általában tovább tart – már ez is valami.

Kerüld a csili-vili csomagolást: kisüveges magok, csatos üveges lekvár és társai. Jó az kimérve, vagy a sima üvegben is, az extra csomagolás csak megdrágítja a terméket. Ez a saját márkás termékekre is vonatkozik. Egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb egy márkásnál, de ezt ki kell kísérletezni. Sok helyütt a gyártót is feltüntetik, ez máris szolgál némi infoval a termék minőségéről.

A nagyobb csomagolás általában (! Nem mindig!) olcsóbb, figyeld a kilónkénti árat. Viszont csak akkor vegyél ilyet, ha a nyitott csomag nem ront az étel minőségén. Pl. fűszereknél jobb az időről időre történő frissítés, nem érdemes nagy mennyiségben betárazni.

Mindig tartsd szem előtt, hogy a nyers, feldolgozatlan étel olcsóbb, mint az előfőzött, elősütött, félkész termékek. Bár sokszor megkönnyítik az életet, és lehet, hogy a spórolt idő többet ér, mint a pénz. Mérlegelj!

A szezonális mindig olcsóbb! Nem kell epret venni télen, és nem is csak az ára miatt: tápanyag, és főleg íz szempontjából is csalódni fogsz, mert egyikben sem bajnok a télen beszerzett eper. Talán nem véletlen…

Egyébként tápanyag: az adott szezon igyekszik gondoskodni magáról; télen is keresd azokat a termékeket, amelyek a legtöbb tápanyagot biztosítják. Ilyenek a hüvelyesek, a káposztafélék is, amelyek bőven ellátnak rostokkal és ásványi anyagokkal ilyenkor is, és az áruk is nagyon kedvező. Erre is vonatkozik, hogy nem kell feltétlenül bedőlni az új ételtrendeknek, de persze nem kell elzárkózni a kipróbálástól sem. Egy jó példa erre a quinoa, amit imádok, és eszem is, közben viszont nagyon drága. Fantasztikus fehérje és rost forrás, de így vannak ezzel a hüvelyesek is… szóval – ismétlem magam – mérlegelj.

És utolsónak egy lehet, hogy furcsának tűnő ötlet, ami nekem bejött: bánj óvatosan a gyümölcsökkel zöldségekkel. Pl. a körte, a paradicsom, az alma, az avokádó nagyon meg tudja bosszulni, ha dobálod, vagy megnyomódik. Ezért bánj úgy ezekkel, mintha tojások lennének. Nehezen tudod kikerülni, hogy az üzletbe jutásig ne dobálják össze-vissza, de ha te jobban vigyázol, akkor tovább is élvezheted a gyümölcsét (rossz szóvicc, elnézést :/).

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Téli leves pillanatok alatt

Téli leves pillanatok alatt

Krémes karfiolleves
Hogyan főzz olyan tojást, amit meg is tudsz hámozni?

Hogyan főzz olyan tojást, amit meg is tudsz hámozni?

Nagy kérdés. Sokaknak sokféle receptje van a meghámozható főtt tojásra. Sőt, magára a főtt tojásra is, ahol nem az a szempont, hogy meghámozható legyen, hanem csak az, hogy finom. Hideg vízben feltenni, vagy csak a forrásban levőbe beleengedni, sóval, ecettel, szódabikarbónával, 8 percig, 10 percig, akármeddig?
Zselatint a levesbe!

Zselatint a levesbe!

Sára tippjei után már mi sem csak a desszertekhez tartogatjuk a lapzselatint

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!