Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Attól, hogy egészséges, még hizlalhat: ha diétázunk, érdemes odafigyelni az alábbi élelmiszerekre

2020. február 15.

Zsír és zsír között rengeteg különbség van, a telítetlen zsírsavak kifejezetten egészségesek, rendszeres fogyasztásuk csökkentheti számos betegség kialakulásának kockázatát. Senkit sem szeretnénk lebeszélni az avokádóról, az olajbogyóról vagy éppen az olajos magvakról, sőt! Viszont ha diétázunk, figyeljünk a bevitt mennyiségekre, hiszen nem épp kalória- és zsírszegény finomságok.

 

Avokádó 

Az aztékok zöld aranynak nevezték, Mexikóban alapélelmiszernek számít. Bár gyümölcs, ízvilága mégis a zöldségekére emlékeztet. 25-30% zsírtartalommal bír, ez pedig cseppet sem elhanyagolható. Szerencsére túlnyomórészt egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek gondoskodnak a könnyű emészthetőségről, illetve segíthetnek egyes betegségek kialakulási kockázatát csökkenteni. Ilyen például az érelmeszesedés. Az avokádóban sok a kálium, a kalcium, a vas, valamint a B- és E-vitamin, azaz csupa jótékony hatással büszkélkedhet, csak figyeljünk a mennyiségekre. Még egy jó tanács: fogyasszuk inkább reggelire! 

 

Olajos magvak 

Viszonylag ismert tény, hogy a pisztácia, a földimogyoró vagy a diófélék 100 grammonként 45-75 gramm zsírt is tartalmazhatnak. Viszont mivel nagyrészt telítetlen zsírokról van szó, természetesen egészségesek. Magas B-vitamin tartalmuknak köszönhetően javítják a koncentrációs képességet, ez pedig még egy plusz pont. Tény azonban, hogy nagyobb mennyiségben fogyasztva hizlalnak. Titkos tipp: együnk szelídgesztenyét! Kevesebb zsírt tartalmaz, ellenben gazdag káliumban, magnéziumban, valamint B- és E-vitaminban. 

 

Olajbogyó 

A Földközi-tenger térségéből származó olajbogyók hatalmas karriert futottak be az elmúlt évtizedekben. Minél sötétebb az olíva színe, annál több zsírt tartalmaz, akár 13-36%-ot. Egyszeresen telítetlen zsírsavakról beszélhetünk most is, amelyek pozitívan hatnak a szívre és a keringési rendszerre. A lényeg, hogy mértékkel kerüljenek a kis bogyók a tányérunkra. 

 

Forrás: Das Kochrezept 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?