Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sushihoz esszük, de mi is ez pontosan? Wasabi-kisokos következik

2022. March 24.

Aki járt már japán étteremben – például egy mennyei sushi-vacsorát elfogyasztani –, biztosan találkozott a wasabival, a zöld, ízében a tormára emlékeztető krémmel. Időszámításunk szerint 700 körül kezdték Japánban használni, először orvosságként tekintettek rá antibakteriális hatása miatt. 1100 körül már az íze miatt is népszerű volt: katonák fogyasztották a wasabi növény gyökerét sashimin (nyers halas fogás), ők terjesztették el a ma jellemző felhasználási módját. Ezzel el is jutnánk napjainkhoz, csakhogy amit wasabi néven veszünk és eszünk, valószínűleg nem igazi wasabi – erről bővebben egy kicsit lejjebb.

 

Tipp: Készíts házi sushit

 

Miből készül?

Az igazi, eredeti wasabi egy mustárnövény őrölt gyökeréből készül. Ez a növény, amit szintén wasabinak hívnak, csak Japánban nő, bár az utóbbi időben kis mennyiségben termeszteni kezdték Kanadában, Koreában és az Egyesült Államokban is. Mivel kis mennyiségben terem, drága és nehezen beszerezhető. A tormához hasonlóan ha levegő éri, elkezdi elveszíteni a csípősségét, éppen ezért az igazi wasabit csak közvetlenül tálalás előtt reszelik le.

 

Hogyan lehet felismerni az igazit, illetve a „csak a nevében wasabit”?

A „nem igazi” wasabi krémesebb állagú, az igazi, amit frissen reszelnek, rögösebb, textúrája jobban emlékeztet a reszelt tormára. Legtöbbünk csak a „műwasabival” találkozhatott, mivel a valódi kilója nagykereskedelmi áron is 70-80 ezer forint környékén mozog. Még Japánban is az éttermek többsége csak a mesterségesen megszínezett és olcsóbb nem valódi wasabit kínálja az igazi rendkívül magas ára miatt. A műwasabi azért emlékeztet annyira egy krémesebb tormára, mert valójában abból készül, és mint írtuk, a színe is mű. A végére pedig még egy különbség: az eredeti sokkal csípősebb.

 

Kapcsolódik: 

Mar a torma… és milyen jól teszi!

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!