Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mar a torma… és milyen jól teszi!

Azon túl, hogy vírus- és bacilusölő, még rovarcsípésre is jó!
2021. június 9.

A gyömbérrel és kurkumával is felveszi a versenyt a fűszer- és gyógynövényként egyaránt számon tartott Armoracia rusticana, ami Belső-Ázsiából érkezett hozzánk. Húsvét után is bátran fogyasszunk a csípős, átható illatú tormából, mely a káposzta és a mustár rokona. Ereje a gyökerében van, az antibakteriális tulajdonsága pedig a glikozidok érdeme. Kálium-, C-vitamin- és mustárolaj-tartalma is hozzájárul ahhoz, hogy húgyúti és vesefertőzések ellen sikeresen küzdjön a szervezetünk. Az érszűkületekre, gyulladásokra és légutakra szintén jó hatást tesz a reszelt gyökér: vérbőséget okoz, lázat és köhögést csillapít, enyhíti az asztma, a reuma, a mandula- és orrmelléküreg-gyulladás tüneteit. De vízhajtóként, izzasztóként,  fej- és fogfájásra, esetleg hajhullás elleni pakolásként is kiválóan bejön. Enzim- és rosttartalma is jelentős, emellett antioxidánsként szintén számottevő, illetve a fehérvérsejtek is jobban termelődnek hatására. A rákos sejteket és a vérnyomást is kordában tartja, az emésztést pedig méregtelenítéssel és a puffadás enyhítésével javítja. Külsőleg a pakolások mellett bőrre alkalmazható, alkoholos tinktúra is készülhet belőle, de akár rovarcsípésre vagy derékzsábára is kenhetünk a frissen reszelt gyökérből.

Ecetes, szószos és krémes verzióban is esszük, de köretként is elmegy, főleg a halas, vagy a marha- és sertéshúsos ételekhez. Tejszínnel, tejföllel, túróval vagy majonézzel keverve lágyíthatunk markáns aromáján. Salátába friss levelei is becsempészhetőek; egyedül a kismamák és veseproblémások kerüljék a fogyasztását. A kertbe olyan helyre ültessük ezt a hidegtűrő növényt, ahol nem gond, ha szaporodásnak indul. Ha kiemelünk egy gyökeret, akkor a leveles résztől lefelé pár centire elvágva a felső rész simán visszamehet a talajba, és jó esetben újra meg fog eredni.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tárolástól a felhasználásig: minden, amit a tormáról tudni akartál 

Tárolástól a felhasználásig: minden, amit a tormáról tudni akartál 

Hogyan hámozzuk? Szabad-e fagyasztani? A főzés mely' fázisában adjuk az ételekhez? Most kiderül! 

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.